Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Възстановяват до края на май разкопаните улици по водния цикъл в Добрич

Изпълнителите на Лот 2 и Лот 3 по проекта за интегрирания воден цикъл на Добрич вече започват възстановяване на асфалтовите настилки и тротоарите на разкопаните улици. Очаква се настилките да бъдат възобновени до края на месец май, съобщи на пресконференция инж. Живко Неделев – ръководител на проекта.

Той представи отчет за  свършената работа до момента по подмяната на водопроводи в града и реконструкцията на пречиствателната станция за отпадни води край с. Врачанци. Проектът е на стойност 114 901 000 лева и се изпълнява по ОП „Околна среда”. Изпълнител на дейностите по Лот 2 е „Хидрострой” АД. В момента работят 13 екипа. От предвидените за рехабилитация  водопроводи с дължина 45,6 км до момента са положени  близо 43, 5 км, или 95,3 %.  Строителите работят на обявените в графика улици, закъснение според графика няма, отчитат от екипа на проекта. 9 екипа работят по реконструкцията на 29,8 км от Лот 3, възложена на ДЗЗД”Добротица 2016”. Строителите са подменили над 27,3 км водопроводи, което е 92 % от задачата, посочи инж. Неделев. Над 72 % е изпълнението на строително-ремонтните дейности на пречиствателната станция, чиято реконструкция предстои да бъде завършена до края на август. Лот 1 предвижда изграждане на канализационни колектори с дължина 6,46 км и съпътстващ водопровод дълъг 4,33 км, изпълнител е ДЗЗД „Свежест 2018”. Към настоящия момент изпълнителят е изготвил работния проект и го е предал на възложителя. Предстои съгласуване на проекта с различни инстанции.

Когато започне възстановяване на разкопаните улици, първо се подготвя леглото за асфалтиране, окантване, после се определя дебелината на съответния пласт на асфалтовото покритие, което зависи от категорията на улицата.  След  асфалтирането ще се извърши почистване на платната от строителни отпадъци, увери ръководителят на проекта. Всички дефекти ще бъдат остранявани от изпълнителите своевременно. Дефекти ще има, не може да се очаква всичко да е перфектно изпълнено, но затова има приемателна комисия,допълни инж. Живко Неделев.

8 години е гаранционният срок за качеството на дейностите, поясни Николай Пашов, изпълнителен директор на „Хидрострой” АД. Той заяви, че възстановяването на настилките е започнало сега, защото ниските температури на изминалите месеци са застрашавали качеството на дейностите.

Изпълнена е малка част по възстановяване на отделни улици – „Л. Каравелов”, „Захари Стоянов”, „Иван Вазов”. Започнало е възстановяването от центъра, като графикът предвижда до 15 април екипите да излязат от централната зона и да влязат в квартал „Север” 1 и 3. Намерението е възстановяването да приключи до 30 май, тъй като по договор всички дейности приключват през юни. По отношение на рехабилитираните водопроводи, всички са изпълнени и изпитани с лабораторни протоколи, отчете Николай Пашов. Старата водопроводна мрежа е изключена. Пламен Тодоров – ръководител на обекта по Лот 3, обясни, че в жилищните комплекси „Балик” и „Дружба” старите водопроводи са  изключени, но в  ЖК „Добротица” този процес все още не е завършен. Екипите и на тази фирма са насочили вниманието си към възстановяване на уличните настилки и тротоарите. Там, където след асфалтирането има пропадания, някои участъци ще бъдат повторени. От 1 април екипите ще бъдат подсилени, за да може асфалтирането да приключи до края на май.

    Най-големите съоръжения на пречиствателната станция – биобасейнът и метантанковете, са готови. Започват монтажните работи по оборудването, информира Христо Атанасов от обединение „ГИС Аква БГ”. На пречиствателната станция за отпадни води се работи на 42 подобекта, цялото оборудване е доставено. Всички дейности ще приключат до края на август.

c