Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Красивите ледени висулки на град Иваново

Руският град Иваново успя да влезе в днешния световен видеообмен с красивите си ледени висулки, предаде централната агенция РИА Новости.

За мнозина от фотографите, които опитаха да ги заснемат се оказа доста трудна задача, заради влязъл в сила закон, от началото на 2019 година, указващ на физическите и юридически лица в Ивановска област, че ги грози опасност от глоба за непочистени ледени висулки от сградите, които стопанисват или обитават.

Въведената първоначална санкция за сградните собственици, е в размер на 300 000 рубли - равняващи се на около 8000 лева. При повторно засечено нарушение - санкцията скача на 800 000 рубли или около 21 000 лева. За индивидуалните недобросъвестни нарушители - първоначалната санкция е до 120 000 рубли (около 3100 лв.), а при повторно нарушение - до 500 000 рубли (13 100 лв.).

От самосебеси става ясно, че едва ли скоро биха се намерили желаещи собственици на жилищни сгради, които ще предпочетат да дочакат фотографите, за да заснемат красивите им, но и доста опасни ледени образувания. Обикновено живеещите сами започват акция по премахването на висулките или пък наемат работник/фирма за целта. На практика в населените места като Иваново, общинските службите се занимават с дейността по почистване на такива природни феномени - срещу заплащане разбира се, но след като бъдат сигнализирани от собствениците, обитаващи застрашените от опасни ледени висулки, сгради.

Всъщност, въведената от януари 2019 година законова поправка, се отнася не само за опасните висулки по обществените и жилищни сгради, но и за нарушения в различни други сфери - за опасни и непочистени от сняг покриви, при констатирани неправилно складирани отпадъци на обществени места, за неправилно паркиране в райони с детски градини или друг вид социални заведения и т.н.

Един малък град на около 300 км. североизточно от столицата Москва, за кратко стана известен с красивите си ледени висулки, както и с факта, че вече е доста трудно те да бъдат заснети - нещо, доста лесно, доскоро.

c