Балчик Водещи новини Общество

Ученик от Балчик си пожела от Дядо Коледа … автобусна спирка

15-годишният Мартин Кръстев е от Балчик е ученик в училището по изкуства СУ “Св. Климент Охридски” в Добрич. Той е носител на националната младежки награди за проявено благородство за 2018 г.

Оказва се, че в резултат на транспортните неуредици в родния му град, младежът всеки ден трябва да чака по 40 минути, за да може да се придвижи до дома си с градския транспорт, тъй като маршрутните коли от Добрич пристигат на автогарата в кв. „В. Левски” и не слизат до старата част на града. Превозвачите категорично ни отказват да ни откарат до „старата” част на града. В тъмнината, при заледени тротоари и бурен вятър, изминаването на 2,5 км неминуемо застрашава здравословното състояние и живота ни. Да не говорим, че родителите ни се притесняват безкрайно, споделя младежът. По думите му, този проблем касае много балчиклии.

Затова в социалната мрежа младежът публикува своето подранило писмо до Дядо Коледа. В него той моли за …автобусна спирка. Ето какво написа Мартин:

“Скъпи  Дядо Коледа, към теб тази година имам едно желание – направи така, че да се направи една “спирчица” в историческата част на града, за междуградските линии, защото смятам че аз живея в Европейски град. Писна ми да се прибирам по тъмните улици на Балчик, всяка вечер, по 2,5 километра. Бъди така добър да изпълниш моето скромно желание, което впрочем не е само мое!”

Ученик от Балчик с награда за проявено благородство

Днес младежът разпространи и отворено писмо до кмета на Община Балчик Николай Ангелов. В него се казва:

“Уважаеми, г-н Кмет,

Преди повече от месец се даде гласност на проблема, касаещ новата автогара в гр. Балчик, в квартал „Васил Левски“, по-точно обособяването на спирка в старата част на града за автобусите до и от гр. Добрич и гр. Варна.

Както знаете, за Варна няма постоянна линия от град Балчик, а само преминаващи маршрутни коли. Това  състояние изключително затруднява гражданите, работещи, ученици, студенти и хора, нуждаещи се от специализирана лекарска помощ.

Другата линия, Добрич-Балчик и обратно съществува, но успоредно с това вървят и проблеми, които се изразяват в следното: маршрутните коли от Добрич пристигат на автогарата в кв. „В. Левски” и не слизат до старата част на града. Това представлява трудност за учениците, които живеем в долната част на града, и пътуваме до Добрич и Варна в ранните и късни часове на деня. При зимни условия, особено вечер, ние придвижващите се от Добрич, сме принудени да чакаме на студа около 40 минути на спирка „Акапулко“, за да се приберем у дома с градския транспорт. Превозвачите категорично ни отказват да ни откарат до „старата” част на града. В тъмнината, при заледени тротоари и бурен вятър, изминаването на 2,5 км неминуемо застрашава здравословното състояние и живота ни. Да не говорим, че родителите ни се притесняват безкрайно.

Уважаеми, г-н Ангелов,

В регионалните медии Вие направихте изявление, че се работи по проблема и той ще бъде разрешен до 20 дни, максимум месец. Времето изтече, но резултат няма.

Гражданите, а също и много други хора, участвали в подписката за уреждане на транспорта, от и до двата големи града, очакват с голяма надежда, че на въпроса ще има незабавен положителен отговор и всички най-накрая ще си отдъхнем.

С уважение, Мартин Кръстев”

Ученик от Балчик организира фестивал, пее в няколко хора и мечтае да стане диригент

15-годишният Мартин Кръстев от Балчик е инициатор на детския фестивал „Пясъчни творения”, тази година се проведе за трети пореден път. Той допринася за културния живот в Балчик като утвърждава и защитава прозвището на общината – Фестивален град на Балканите. За това той стана един от 20-те носители на националните младежки награди за проявено благородство за 2018 г. Домакин на награждаването беше Симеон Сакскобургготски в двореца “Врана”.

Мартин учи в средно училище „Св. Кл. Охридски” в Добрич с музика, свири на пиано. Пее в четири формации – “Черноморски звуци” гр. Балчик, Вокална студия “Sunshine” гр. Балчик с диригент д-р Валентина Георгиева, в смесен хор „Клименто” с диригент Андреана Димитрова и в камерна формация “Soul voices” на СУ „Св. Кл. Охридски” с диригент Габриела Павлова. Преподавател по поп и джаз пеене му е Милена Пеева. Мартин не крие, че вижда своето развитие в музиката, като мечтата му е да стане хоров диригент.

 

Follow Me:

Related Posts

  1. Снежана Петрова says:

    Важното е, че кметът на Балчик си има служебна кола за 150 бона, майната им на децата, да чакат…

  2. Снежана says:

    Важното е, че кметът на Балчик си има служебна кола за 150 бона, майната им на децата, да чакат…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *