Водещи новини - дясно Генерал Тошево Общество Регионални - начална

Почит на хляба и зърното отдадоха в с. Спасово (снимки)

Жътвата на пшеницата в област Добрич  е почти на привършване. Близо 96% от зърното вече е прибрано в хамбарите, а средният добив от декар е над 540 килограма.

За да отдадат почит на хляба и зърното и да покажат богатството на най-плодородния чернозем в България, в село Спасово, в община Генерал Тошево, организираха Празник на хляба, житото и на Добруджа. По традиция, тържеството  в голямото добруджанско село събра десетки жители и гости. Бе отслужен благодарствен водосвет. Домакини и гости на празника бяха поздравени от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. Поздравителен адрес бе изпратен от народните представители Даниела Димитрова и Пламен Манушев.

Спасово е едно от живите села в Добруджа. В него живеят над 2000 души и за почти всички земеделието е основен поминък.

„За седма година в село Спасово, читалището и земеделците решихме да отдадем почит и уважение на земеделските производители, хората, които със своя труд, специалисти, механизатори хранят нашата нация”, сподели зърнопроизводителят Димитър Катранджиев. По думите му, селото има над 210 000 декара земя. Спасово е село с потенциал, село с много големи традиции в зъърнопроизводството, с умеещи, можещи и добри стопани”, посочи той.

По думите му, стопаните са доволни от произведеното през тази година зърно, въпреки капризите на времето. „Горещите дни през май и юни дадоха своето отражение, но, за сметка на това дъждовете, които падат и помагат на земеделците, ще компенсират загубите. Гордеем се със своето минало, с което дадохме своя принос не само за района, а и за цялата страна. И трябва да гледаме напред в бъдещето”, каза още Катранджиев.

Майсторство в месенето на хляб и погачи показаха жените от селото на подредената за празника изложба. Те споделят, че за хубавия хляб на трапезата, най-вече са нужни хубаво брашно от хубаво жито. „След това трябва да имаме хубава мая, малко солчица и водичка. Най-вече, накрая много любов”, споделят местните майсторки.

Празникът продължи до късно, а всички вкусотии от изложбата бяха раздадени на жителите на селото, за да има берекет и следващата година.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха фолклорни формация към читалище „Отец Паисий“ в село Спасово и фолклорен танцов ансамбъл „Добротица”.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *