Общество Регионални - начална Шабла

Отбелязани бяха 118 години от Дуранкулашките бунтове

118 години от паметните събития край Дуранкулак, когато селяните от региона се вдигат на бунт срещу десятъка, бяха отбелязани в Шабла и Дуранкулак, съобшиха от Общината.
Пред паметната плоча в Шабла прозвучаха думите на Илия Белберски – член на сдружение „Шабла 1900“ който припомни историята и очерта измерението на събитията. Той съобщи и добра новина, а именно, че проектът за паметник е окончателно одобрен.
На Грекова могила бе извършена възпоменателна панихида от отец Атанас, а след това начало на поднасяне на венците сложиха учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“. Те рецитираха в един глас „Аз съм българче“, положиха цветя на паметника и пуснаха в небето гълъби. Малко по-рано, на същото място те получиха ствидетелствата си за завършен клас от директора на училището, Маргарита Тодорова.
По време на възпоменателния митинг в центъра на Дуранкулак прозвуча рецитал на ученици от ОУ „Св. Кл. Охридски“ и хор „Патриот“ към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с ръководител Сточо Захов. Към присъстващите се обърнаха кметът на община Шабла Мариян Жечев, кметът на селото Веселин Йорданов, Светослав Гочев – председател на областното настоятелство на БЗНС-Добрич, Тодор Моралийски – председател на ПП „Никола Петков“.
Всички те призоваха да не забравяме саможертвата на героите от 1900 година.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.