Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

„Празник на хляба, житото и Добруджа” се проведе в село Спасово, край Генерал Тошево

Празник на хляба, житото и Добруджа се проведе за дванадесети път в село Спасово. За поредна година хубавата проява събра и представи на едно място традициите на добруджанци в приготвянето на насъщния, съчетано с богата фолклорна програма. Празникът, който през последните няколко години се превърна в емблема на голямото добруджанско село, отново събра стотици жители и гости, които в атмосферата на автентични изпълнения и отрупани с ръчно направен хляб маси ознаменуваха подобаващо краят на жътвата.

По традиция тържеството се провежда след края на жътвата, за да покаже богатството на най-плодородния чернозем в България. То се организира от кметството на село Спасово и читалище „Отец Паисий – 1897” , като е част и от Културния календар на Община Генерал Тошево.  

В своето поздравително слово кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров заяви, че този празник отдавна се е превърнал в едно от значимите събития в културния календар на този край. „С тази проява изказваме своята почит и своята благодарност към всички, които с труда си допринасят, за да достигне насъщният до трапезата на всички добруджанци“, каза още Валентин Димитров.

В хубавата юлска вечер гостите имаха възможност да разгледат отрупаните щандовете и маси с хляб, хлебни изделия, баници, кексове и други изкушения от брашно. Многобройните гости бяха очаровани от изложението на хлебни произведения – обредни хлябове, баници, мекици, бухти и погачи, приготвени с много любов и старание от изтъкнати местни майстори. Хората опитаха от всичко и за пореден път се убедиха, че най-хубавият хляб се прави именно по тези златни места на Добруджа.

Празникът премина с музикални и танцувални поздрави на деца от село Спасово, които разчувстваха публиката с изпълнения за златната земя на България.

Във фолклорната част си пролича друг талант на добруджанците от този край, а именното красивите гласове и автентичните песни. Повече от два часа Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, град Добрич, с художествен ръководител Стоян Господинов, радва присъстващите на събитието с невероятна програма.   

c