Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

„Литературни маршрути“ и литературни разходки на Витоша ще се проведат през юли в София

„Литературни маршрути“ за творчеството на Дора Габе и литературни разходки на Витоша и в „Младост“ са предвидени през юли, съобщават организаторите.
„Литературни маршрути“ са безплатни и се провеждат без предварително записване, уточняват от екипа.
На 3 юли Катя Зографова ще води литературен маршрут за Дора Габе с начална точка столичния площад „Райко Даскалов“. Маршрутът ще мине през места, на които е живяла българската поетеса, писателка и преводачка Дора Габе, ще се разкажат истории за сътрудничествата и приятелските ѝ връзки с европейски писатели и култури. Ще стане дума за времето, в което е била заместник-председател на българския ПЕН-клуб, за първото място в София, на което е живяла и за мястото, на което живее със съпруга си проф. Боян Пенев, както и за своеобразния литературен салон, който семейството е поддържало, отбелязват организаторите.
За 6 юли е предвидено събитието „Огромен син камък“? Научнофантастична разходка на Витоша“. Литературният маршрут е с автори и водещи антропологът Константин Георгиев и филологът Александър Попов от колектива „Космотехника“. Те организират публични лекции и дискусии, а заедно със сдружение „Съпромат“ през 2023 г. представиха и театрална адаптация на научнофантастичния роман „Другият сън“ на Владимир Полеганов. Литературният маршрут започва от автобусната спирка на „Златните мостове“.
Събитието „В кухнята на писането. Разговор за творческия процес“ ще се състои на 10 юли с автор и водещ Албена Тодорова. По време на събитието Албена Тодорова ще разкаже за любовта си към градовете, ще чете свои и чужди текстове, ще сподели за процеса си около написването на „Откакто те няма“ и ще ни разходи из любимите си софийски улици. Началната точка на маршрута е пред Министерство на земеделието и храните.
На 13 юли ще се проведе „Омагьосващи висини: литературно-философски траектории на планината“. Автор и водещ на литературния маршрут е Тодор П. Тодоров и започва от хижа „Алеко“, Витоша. „Маршрутът ще тръгне по високопланинските „места“ във философията и литературата. Ще обходи вертикалните сюжети и движения от библейските висини, през Платон, Средновековието, възвишеното и омагьосващо диаболичното на романтизма, до „Вълшебната планина“ на Томас Ман и „Емпузион“ на Олга Токарчук. Планината винаги е била топос на изключителното, обект на съзерцание, източник на откровение, въображаема и реална дестинация, пътешествие и най-собствено място на неземното.“, разказва авторът на литературния маршрут Тодор П. Тодоров. 
 Последен от юлската програма ще бъде маршрут, който извежда извън центъра на града. Този маршрут ще бъде воден от писателката и артистичната директорка на „Прочети София“ Тодора Радева. Маршрутът е създаден по инициатива и е част от лятната програма за изкуство в града „Девет слона“, която се организира от фондация „Син куб“ в партньорство с Центъра за социална визия. Събитието „Младост: между блоковете, в редовете“ ще се състои на 17 юли с начална точка Народно читалище „Младост 1971“. Маршрутът е част от лятната програма за изкуство в града „Девет слона“, която се организира от фондация „Син куб“ в партньорство с Центъра за социална визия, разказват от екипа.
 /ВСР

c