Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

„Албена“ е готова да продаде на „ВиК Добрич“ пречиствателната станция за 4,5 млн. лв.

Туристическата компания успя след дълги съдебни битки да се отдели от Енерго-Про

„Албена“ АД е най-големия клиент на „ВиК Добрич“ и е редовен платец. Но, нещата се изостриха и сме стигнали вече до идеята, че не можем да разчитаме на това дружество да предоставя качествена услуга по доставката на вода за питейно битови нужди. Албена има и минерална вода, която е много ценна за балнеоложки процедури, и искаме да я запазим. Това заяви изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев.

След 8-9 години съдебни спорове с Енерго-Про „Албена“ АД успя да се отдели от енергийното дружество и да се свърже директно към Енергийния системен оператор на България. Това ще даде възможност да се намалят чувствително годишните разходи на дружеството за електроенергия, посочи Станев.

Сега пред туристическата компания стои проблемът с водното дружество.

Относно пречиствателната станция за отпадни води, която е собственост на Албена, туристическата компания е готова да я продаде на водоснабдителното дружество, тъй като тя е свързана с още няколко проекта, касаещи ремонта на пречиствателна станция в Добрич, в Балчик и в Каварна. Тъй като това може да се реализира само, ако всички четири обекта са публични, то „Албена“ АД е готово да я продаде. Оценител е определил цена от 4,5 милиона лева без ДДС. Решението на Съвета на директорите на „Албена“ АД е да бъде продадена.  „Ние нямаме право на достъп вътре, ние не влизаме вътре, нямаме никаква информация от това как пречиства някаква, до каква степен пречиства, до каква степен не пречиства“, каза Красимир Станев.

По думите му „ситуацията с авариралия колектор на пречиствателната станция ни подсказва, че трябва да искаме да се ускори тоя процес на покупко-продажбата. Ние сме готови за това“.

„Заявили сме официално, че ако ние останем собственик, ние ще я реконструираме, ще я модернизираме на всяка цена. Ще искаме да използваме и водата за повторно повторно за напояване на селскостопанските ниви около в цялата долина. Това са около милион кубически метра вода, която може да бъде използвана. Това е много голямо голям плюс. Второ, да използваме утайката от пречиствателната станция, която пък в биогаз инсталация да влезе като суровина за добив на енергия и така нататък“, посочи още изпълнителният директор на „Албена“ АД.

Красимир Станев посочи, че много трудно върви диалогът с МРРБ.

c