Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Жителите на Бангладеш гласуват на избори, бойкотирани от основната опозионна партия

Избирателите в Бангладеш днес гласуват за нов парламент, но основната опозиционна партия бойкотира вота, предаде Франс прес.
Гласоподавателите трябва да решат дали искат настоящата премиерка на страната Шейх Хасина Вазед да продължи да я управлява. Тя пък от своя страна определи основната опозиционна партия - Национална партия на Бангладеш, за терористична организация.
Тази партия обяви, че бойкотира вота, който нарича имитация на избори  и призова и други партии да се присъединят към нея. Редиците на опозиционните сили в Бангладеш в последните месеци оредяха заради вълна от арести.
Избирателните секции ще останат отворени до 12 ч. по Гринуич, а първите резултати се очакват около полунощ местно време.
В столицата Дака премиерката гласува и след това заяви: "Националната партия на Бангладеш е терористична организация". После премиерката добави, че прави всичко по силите си, за да гарантира, че демокрацията ще продължи в страната и увери, че изборите ще са свободни и справедливи.
Бангладеш, който беше обхванат от изключителна бедност, при управлението на Шейх Хасина Вазед преживя ускорен икономически растеж. Но правителството е обвинявано в нарушаване на човешките права и в неумолима репресия на опозицията.
Партията Народна лига на Шейх Хасина Вазед няма на практика никакви противници в избирателните окръзи, в които  е издигнала кандидати за този вот. Но в някои райони тя не издигна кандидати с цел да избегне сформирането на парламент, който да се възприема като инструмент само на една единствена политическа партия. 
Някои избиратели се оплакаха, че са били заплашвани с конфискация на картите им за получаване на правителствени помощи и надбавки, ако откажат да гласуват за управляващата партия.
Миналата година опозицията организира протести, на които поиска оставката на премиерката и призова за създаване на неутрално временно правителство, което да следи за произвеждането на изборите. Но този опит беше безуспешен. 
В навечерието на изборите, в петък в претъпкан влак в предградие на Дака се разрази пожар и загинаха най-малко 4 души, а най-малко 8 души бяха ранени. Вчера полицията арестува седем членове на основната опозиционна партия, сред които и високопоставен партиен представител в Дака. Те са обвинявани, че са замесени в пожара, който бе дефиниран като саботаж срещу властите.
От миналата година във влаковете в Бангладеш имаше няколко пожара и премиерката обвини опозицията за тях. Според опозицията обаче тези пожари са планирани от правителството, за да дискредитира то опозиционерите и да се отклони вниманието на хората от "едни изборите, които са пародия".
Около 25 000 опозиционни кадри, сред които и местни ръководства на основната опозиционна партия бяха арестувани  след протестите миналата година. По време на тези протести бяха убити няколко души в сблъсъци с полицията, а правителството съобщи за 11 000 задържани.
Политическият пейзаж в Бангладеш, страна с население от 170 милиона души, е белязан от съперничеството между Шейх Хасина Вазед, която е дъщеря на основателя на Бангладеш, и Халед Зия, която  е двукратна премиерка и е съпруга на бивш военен лидер. Шейх Хасина Вазед се завърна на власт през 2009 г. Днес е на 76 години. Тя засили контрола си върху властта след два парламентарни вота, белязани от нередности и от обвинения в измами. Халед Зия, която е на 78 години, пък беше осъдена през 2018 г. за корупция, но заради влошено здраве се намира в болница в Дака. Вместо Халед Зия основната опозиционна партия Национална партия на Бангладеш се ръководи  от сина й Тарик Рамадан, който обаче живее в изгнание в Лондон от 2008 г. след няколко осъдителни присъди в родината си.
Силите за сигурност пък са от дълго време обвинявани в прекомерна употреба на сила, нещо, което правителството отхвърля.
САЩ, които са най-големият експортен пазар за Бангладеш, санкционираха елитно полицейско звено и неговите командири, обвинявани в много извънсъдебни екзекуции и принудителни изчезвания.
Успехът на икономическата политика на Шейх Хасина Вазед дълго време гарантираше нейната популярност, но в последно време трудностите се увеличиха, по-специално с увеличаване на цените на по-голямата част от основните суровини и повсеместните аварии в електроснабдяването през 2022 г.
Отказът за увеличение на заплатите на работниците в текстилната индустрия, която генерира 85 процента от 55-те милиарда долара годишен износ на страната, породиха размирици в края на 2023 г., като тогава имаше подпалени заводи и стотици затворени предприятия.
Днес беше съобщено и, че полицията е стреляла, за да разпръсне протест на опозицията, която издигнала пътна блокада в Читагонг, в източната част на страната.
Пътят там бил блокиран от около 60 опозиционни активисти, протестиращи срещу произвеждането на изборите. Полицията е стреляла, за да ги разпръсне, но никой не е пострадал и ситуацията бързо е била взета под контрол.

c