Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Жители на община Казанлък протестираха срещу инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаична централа край село Кънчево

Жители на община Казанлък се събраха на мирен протест пред сградата на местната администрация срещу инвестиционно намерение на частен инвеститор за изграждане на фотоволтаичен парк край местното село Кънчево. 
Предложението за изразяване на предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж беше прието на извънредна сесия на Общинския съвет в Казанлък на 22 декември м.г., а основното притеснение на жителите на населеното място е възможно негативно влияние на такива централи върху хората, земята и животните, както и това, че решението е взето “в пълно затъмнение”. 
В началото на тази година решението за отдаване на терена беше върнато от областния управител Ива Радева за повторно разглеждане с мотива, че е незаконосъобразно, а в края на миналата седмица жителите на Кънчево изразиха притесненията си на мирен протест пред сградата на кметството. Протестиращите смятат, че с построяването на централата и със заграждането на терена ще бъде възпрепятстван достъпът до гората на туристи, коли на пожарна и горски служители. 
По време на днешния протест своята подкрепа към хората изразиха от “Възраждане”. Там бяха председателят на партийната структура в Казанлък и общински съветник Димитър Пашев и народните представители Искра Михайлова и Даниел Проданов. Михайлова определи изграждането на централата като “престъпление” и заяви, че поема ангажимента темата да бъде повдигната в Народното събрание още преди повторното гласуване на решението на Общинския съвет. “Това, което ние от “Възраждане се опитваме от миналата година да направим, е да въведем мораториум върху отдаването на земеделски земи за изграждане на фотоволтаични централи, тъй като законодателството в момента е изключително нерегулирано. В риск е не само тази земя, а цяла България е поставена пред опасността да затрием плодородни земи и пасища за сметка на това няколко олигарха в държавата да спечелят от субсидиите за изграждане на така наречените възобновяеми източници”, каза тя. Искра Михайлова изрази мнение, че е въпрос на време това да се превърне в голям национален проблем. Тя призова жителите на Кънчево да не се отказват, да бъдат единни и да отидат всички на извънредното заседание на Общинския съвет.
Димитър Пашев напомни, че на въпросния терен има нерегистрирано тракийско светилище, за което той е подал жалба в прокуратурата и се работи по регистрирането му. Той пое ангажимент да покани жителите на Кънчево на предстоящата сесия, на която ще бъде обсъждано решението. 
Жителите на селото са категорични, че няма да допуснат осъществяването на това инвестиционно намерение и ще се борят срещу него с всички средства, позволени от закона. 
БТА припомня, че Христомил Рахманлиев, представител на фирмата инвеститор определи притесненията на жителите на Кънчево като неоснователни. Той изрази мнение, че протестните действия са инициирани от политически партии. Председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов посочи, че ще се състоят консултации с юристи относно мотивите на Областната администрация и в 14-дневен срок от получаването на заповедта ще стане ясно дали решението ще бъде отменено или изменено, или ще бъде внесено за разглеждане отново. Той увери, че решението ще премине по законов ред през всички административни инстанции.

c