Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Завръщането на резервисти на работните им места може да стимулира технологичния сектор на Израел

Военновременната икономика на Израел ще получи дългоочакван тласък, тъй като израелската армия постепенно освобождава резервистите, които се сражават в ивицата Газа, за да могат те да се върнат на работните си места и да стимулират растежа на забавилата се икономика, пише Ройтерс в обобщение по темата.
След атаката на палестинската въоръжена групировка "Хамас" на 7 октомври повече от 300 000 израелци бяха призовани на военна служба. Много от тях работеха във важния високотехнологичен сектор, което доведе до недостиг на работна ръка и песимистични настроения, помрачили потребителските разходи и икономическото развитие.
След близо три месеца на интензивни въздушни бомбардировки и масивна наземна офанзива в ивицата Газа, израелските лидери намекнаха, че войната навлиза в нова фаза, с преминаване към по-целенасочени операции, насочени към елиминиране на ислямистката група "Хамас", която управлява Газа, и спасяване на израелски заложници.
На този фон израелските военните коригират плановете си за разполагане на сили в Газа и други горещи точки, на първо място като започват да изпращат резервисти у дома, поне засега.
От въоръжените сили на Израел са отказали да посочат подробности относно числеността на силите си, но са заявили, че този ход ще "облекчи значително икономическите тежести и ще им позволи да съберат сили за предстоящи дейности, тъй като сраженията ще продължат", отбелязва Ройтерс.
Преди началото на военната операция Израел се беше напът да отчете стабилен икономически растеж от 3,4 на сто през 2023 г. и 3 на сто през 2024 г., според данни на централната банка на страната. Сега израелската икономиката се насочва към свиване през четвъртото тримесечие на 2023 г., а Централната банка на Израел (Bank of Israel) залага на 2 на сто растеж през настоящата и идната година, но на глава от населението, предвид бързо нарастващото население на страната, икономическият растеж ще остане нулев.
Според Ерел Маргалит, ръководител на израелската фирма за рисков капитал "Джерусалим венчър партнърс" (Jerusalem Venture Partners), военните са взели пресметнато решение.
"Те разбират, че трябва да позволят на хората да се върнат на работа, защото това прави Израел по-силен", добавя Маргалит. 
Стартъпи
Централната банка на Израел намали лихвите по краткосрочните заеми с 25 базисни пункта до 4,5 на сто в понеделник, 1 януари, което е първото намаление на ставките й от близо четири години. Членовете на управителния съвет на банката държат под око плановете на военните.
Освобождаването на резервисти от активна служба ще бъде от полза за потребителските разходи, които представляват повече от 50 на сто от икономическата активност като цяло, каза заместник-управителят на централната банка Андрю Абир.
"Хората бяха привикани без предупреждение. През първия месец цареше истинска бъркотия, защото (фирмите – бел. р.) бяха в разгара на проекти", е казал Абир пред Ройтерс, визирайки главно високотехнологичния бизнес.
Брачните партньори, които са се грижили сами за семействата си от октомври, също ще могат да се върнат изцяло на работа. Това е добра новина за сектора на високите технологии, който представлява 12 на сто от заетостта в Израел и повече от половината от износа на страната. От него биват генерирани 25 на сто от данъците върху доходите и почти една пета от цялостната икономическа продукция на страната.
Забелязват се и други признаци на икономическо възстановяване. Покупките с кредитни карти са се върнали на нивата отпреди войната, което е "знак, че икономиката отново функционира", според Абир. 
Чуждите инвестиции към Израел не спряха напълно, въпреки че отслабнаха. Стартъпите са събрали 1,5 милиарда долара през последното тримесечие на 2023 г. - сума, която отразява общо 75 сделки, според данни, публикувани миналата седмица. През 2023 г. финансирането за стартъпи спадна до 7 милиарда долара, докато през 2022 г. възлизаше на 16 милиарда долара.
По-големите, добре финансирани технологични компании са преживели войната, а някои дори процъфтяват. По-малките компании, особено тези, които се надяваха да приключат ранните кръгове на финансиране, когато избухна войната, бяха изправени пред по-големи трудности, обясни Ерел Маргалит от "Джерусалим венчър партнърс".
Държавна подкрепа
Фирмата за маркетингови данни "Оптимуув" (Optimove) е отбелязала силен ръст на бизнеса си през четвъртото тримесечие на миналата година, въпреки че 41 от всички 240 нейни служители в Тел Авив са били мобилизирани, заяви главният изпълнителен директор Пини Якуел.
Неговата компания е стопирала по-маловажни проекти и разчита на офиси в чужбина, за да отговори на нуждите си. Нещата ще стават по-лесни, тъй като отсъстващите служители бавно се връщат на работните си места, казва Якуел.
Правителството предприе стъпки за защита на технологичния сектор. Финансираният от държавата Израелски орган за иновации създаде фонд от 100 милиона долара за подпомагане на стартиращи компании в ранен етап.
Ръководителят на Израелския орган за иновации Дрор Бин наскоро съобщи, че половината от стартъпите в Израел разполагат с необходимото им финансиране за период от само шест месеца.

c