Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Заводът не преработва отпадъка, а бонусите растат в геометрична прогресия, заяви кметът на София Васил Терзиев

Столичният завод за третиране на отпадъци не преработва отпадъка, а бонусите растат в геометрична прогресия. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на пресконференция в Столичната община. 
Заводът трябва да преработва значително повече отпадъци, вместо да ги депонира. Вместо това, клетките се пълнят с непреработен боклук, посочи Терзиев. Третата клетка за депониране е запълнена, четвъртата, поседна, се пълни бързо, информира кметът. Той каза, че ако тази практика не бъде спряна, в рамките на няколко години София ще има голям проблем с отпадъка. "В рамките на три години с това темпо ще се запълни и четвъртата клетка за депониране на отпадъци", заяви Васил Терзиев. Според него изходът от ситуацията е повишаване на  качеството на RDF-а, както и вдигне на процента на преработване на отпадъка, защото по думите му сега този процент е само два процента. 
Докладът от проверката в Столичното предприятие за третиране на отпадъци е даден на прокуратурата. 
БТА припомня, че на 2 януари от пресцентъра на Столичната община съобщиха, че Столичното предприятие за третиране на отпадъци не изпълнява целта си по предназначение и има потенциален риск, ако не се вземат спешни мерки, София да преживее криза с боклука в следващите три години. 

c