Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Заустваните в реката и дерето отпадъчни води водят до замърсяване на река Бели Лом в района на Разград, сочи доклад на Министерството на околната среда и водите

Заустваните в реката и дерето отпадъчни води водят до замърсяване на река Бели Лом в района на Разград. Това е заключението от извършените проверки на Министерството на околната среда и водите в Разград по повод многократните сигнали за наличие на неприятни миризми и обвързването им със състоянието на водите на река Бели Лом. Докладът във връзка с дейността на ведомството беше представен от заместник-министъра на околната среда и водите Петър Димитров, който с министър Юлиян Попов и заместник-министър Ренета Колева участва в извънредното заседание на Общинския съвет в Разград, свикано по искане на 12 общински съветници. 
Димитров обясни, че в периода от 21 август до 20 септември 2023 г. са извършени шест проверки на река Бели Лом във връзка с постъпили многобройни сигнали за наличие на неприятни миризми в Разград. Освен теренният обход и взетите множество проби от реката и от заустванията, е използвано и заснемане на района с дрон. Сред изводите на експертите е, че има инцидентни и периодични замърсявания, циклични залпови изпускания. С цел събиране на по-голям брой данни, които да послужат за допълнителна преценка за приноса на всеки от разгледаните източници за замърсяване. Басейнова дирекция е възложила извършване на допълнителен проучвателен мониторинг. На водните проби е назначено изпитване по едни и същи показатели, за да може да се определи въздействието на отделните потоци. Допълнително ще бъде събирана и информация за производствената дейност на отделните предприятия в района и възможните емисии на замърсители в отпадъчните води. След получаването на резултатите от проучвателния мониторинг ще се извърши допълнителен анализ и оценка на източниците на натиск и състоянието на река Бели Лом в района на Разград, заяви Димитров.
Преди да бъде представен докладът, министър Попов припомни, че това е второто му участие в заседание на Общинския съвет в Разград. Той заяви, че първото през месец август миналата година е дало повод да се ускори работата по подготовка на национална програма, свързана с регламентиране на проблема с неприятните миризми. Екоминистърът съобщи, че работата по програмата е на фаза междинен доклад, като се очаква до средата на февруари да бъде готов и окончателният документ, подготвян от работна група от представители на различни институции. 
По време на заседанието кметът Добрин Добрев представи информация за извършените действия по отношение на проектирането на реконструкцията на Градската пречиствателна станция. Той обяви, че сред защитените от общината проекти в Инвестиционната програма за общински проекти в Закона за държавния бюджет на България за 2024 г. е за реконструкцията на пречиствателна станция за отпадъчни води в Разград. По думите на кмета работата по проекта е на фаза доуточняване на финалните показатели за обявяване на задание, които са необходими, за да се получи качествен инвестиционен проект. Добрев отправи благодарност към министър Юлиян Попов и неговия екип за свършената работа и за ползотворното сътрудничество между институциите. Кметът се обърна към министъра и с молба анализът с резултатите от проверките да се изпрати с писмо на Община Разград и Общинския съвет, за да може да се използва като официален документ. Добрев се извини и за способа, по който министърът и екипа му бяха извикани за представяне на доклад, депозиран до представителя на най-висшия орган в държавната власт. 
Сред присъстващите на сесията бяха народният представител Антоанета Цонева, областният управител Владимир Димитров, заместник-областният управител Ивелина Игнатова, директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе инж. Цонка Христова, управителят на „Водоснабдяване-Дунав“ инж. Стоян Иванов.
 
 
 

c