Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Засушаването спря обикновените комари в Добрич, но масово вече има тигрови

Топлото време в региона на Добрич попречи на комарите да развият поколение и затова проблемът с масово нашествие на комари не е актуален. За сметка на това, в Добрич се появиха тигрови комари, коментира пред Про Нюз Добрич Кирил Контев, специалист по ентомология и управител на фирма за борба с вредителите „Контики“ ООД.

Докато бил в дома си, специалистът по борба с вредителите Кирил Контев установил, че с електрическа палка за комари е убил тигров комар. Този вид е характерен с това, че би могъл да бъде преносител на болести и е по-устойчив, а ларвите на тигровите комари могат да оцелеят дори при течаща вода.

Цикади и корояди нахлуват в Добруджа: откъде се появиха? 

Впоследствие се оказало, че случаят не е единичен, а масов. Преди една-две години такива комари не е имало в региона, което се дължи на абиотичните фактори.

Хубавото на засушаването тази година е, че малките водоеми са пресъхнали, допринасяйки за намаляване на популацията на обикновените комари, обяснява Контев. Когато няма водоем и атмосферна влажност, комарите няма къде да снесат ларвите си.

По същия начин се появява и тигровият комар, но при него абиотичните фактори като температура и влага са различни. Този комар е характерен с това, че хапе и през деня. Женският тигров комар снася близо 300 яйца, но ги разпределя на няколко места, а не в един водоем.

Специалист: Нашествието от калинки в Добрич е неприятно, но няма нищо притеснително 

За да има болести, които да пренасят комарите, трябва да има хора, които са носители на тези заболявания. Затова експертът препоръчва на съгражданите, които пътуват до екзотични страни, задължително да си поставят ваксини. Маларията и други болести могат отново да се възвърнат.

Един от основните видове комари в област Добрич е именно маларийният комар. Кирил Контев предупреждава, че хората, които са против ваксинирането, не вредят само на себе си, а могат да навредят и на децата си, както и на много други хора.

Най-ефективният начин за борба с комарите е в ларвния стадий, когато са във водоемите. Препаратите за това атакуват коремчето на ларвите, но не са опасни за човека, защото средата в човешкия стомах е киселинна, докато при ларвите е алкална.

Борбата с възрастните комари коства много средства, защото се прави на големи площи. Комарите могат да прелетят над 10 километра, което прави борбата в много от случаите недостатъчно ефективна.

Топлата зима даде възможност на кърлежите да направят няколко поколения, в резултат на което не са спирали да излизат и да се хранят, ухапвайки куче, котка или човек, съобщи Кирил Контев.

Абиотичните фактори влияят на образуването на каламитет (масова поява) на специфични видове насекоми. Добрич помни нашествието от калинки преди няколко години. Тогава факторът е бил наличието на много листни въшки, които са позволили на калинките да се хранят повече и да образуват масово нови поколения. “Макар и в една сложна биоценоза, каквато е градската среда, тогава се развиха доста листни въшки и калинките се хранеха с техните яйца. Това е много трудно да се контролира”, коментира Контев.

В агро биоценозата е по-лесна борбата с образуването на каламитет, вмешателството на човека и смесване на различни култури в един район. Земеделците прилагат различни методи за борба, но е важно да се отбележи, че има праг на вредност. Когато специалистите преценят, че прагът на вредност е опасен за дадената култура и съответно за намаляване на добива, се вземат химически мерки.

c