Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Защо да компостираме научиха децата от с. Орляк

Градинските и домакинските органични отпадъци, които се изхвърлят на сметището, се разграждат много бавно поради липса на кислород в огромната и разнородна купчина отпадъци. Разграждайки се в сметището, органичните отпадъци образуват метан /силно отровен газ/ и кисели утайки, които при проникването в почвата, могат да замърсят подпочвените води. Компостирането на тези отпадъци може да има много по-ефективен и по-икономичен начин на управление. Това сподели с децата и екипа от детска градина детска градина „Слънчице“ в село Орляк, община Теврел, екологът Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер. Тя показа нагледно как изглежда компостът, който се произвежда в депото и се предоставя на граждани. Той е тъмнокафяв материал с наситена миризма на пръст. Домашно произведения компост съдържа определено количество неразградени частици - клончета или черупки от яйца.

При производството на по-големи количества компост, постъпващите биоразградими материали най-напред се нарязват, след което се компостират в купчини. Полученият материал се пресява с цел отстраняване на по-едрите частици, които отново могат да се върнат в купчината за доразграждане. За постигане на по-добро качество на компоста, е необходимо да се пресее през сито.

Образователната работилница е част от застъпнически действия и кампания сред местната общност за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики. Осъществяват се по проект „Партньорства за развитие“,  финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. В нея участваха и Галина Митева -  ръководител на проекта и председател на КРИБ Добрич, и Севдалина Колева – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности, ритуали“ в Община Тервел.

c