Събота, 21 септември 2024

21.09.2024

Последвайте ни

Заподозреният в нападението срещу южнокорейски опозиционен лидер е изразил гняв към политици в писмо

Заподозреният за нападението с нож срещу лидера на основната южнокорейска опозиционна партия И Дже-мьон е изразил яда си към политици и към политическите и икономическите обстоятелства в страната в писмо, написано преди престъплението по-рано тази седмица, съобщи южнокорейската полиция, цитирана от Йонхап.
Полицията все още не е направила публично достояние писмото от осем страници, иззето след нападението във вторник, но местен вестник цитира 67-годишния заподозрян с фамилно име Ким, който казва в написаното, че икономиката на страната ще се срине, независимо от това кой ще спечели парламентарните избори през април.
Ким намушка с нощ в шията председателя на опозиционната Демократична партия "Заедно" при посещението му в югоизточния пристанищен град Пусан. Нападателят е в ареста.
"По време на предишното правителство икономиката беше съсипана поради провали в политиката в областта на недвижимите имоти и унизителната дипломация спрямо Северна Корея. След встъпването в длъжност на правителството на Юн Сук-йол и превръщането на И Дже-мьон в лидер на опозицията, Демократичната партия се е посветила на спасяването (на репутацията) на И. Ако всичко върви по този начин, икономиката ще се срине, независимо кой ще спечели парламентарните избори", пише Ким в писмото, цитирано от вестника.
Полицията в Пусан заяви пред журналисти, че съобщените в медиите изказвания на Ким не съвпадат напълно с казаното от него в писмото, но част от съдържанието им се припокрива.  
Съобщава се, че Ким е споменал думата "история" няколко пъти в писмото в очевиден опит да обоснове мотива за престъплението си и е отправил критики към някои политици. Полицейската агенция заяви, че не може да разкрие имената на политиците, споменати от Ким, заради разследването, което е още в ход.
Ким, търговец на недвижими имоти, работещ в централния град Асан, е пристигнал в Пусан в понеделник, за да се подготви за престъплението си, съобщава полицията. Тя обаче все още не е потвърдила дали нападателят има психично заболяване, и добави, че обмисля да разкрие самоличността му, включително пълното му име и снимка на лицето му. Действащият закон позволява разкриването на самоличността на заподозрени в престъпления, свързани с насилие, стига да има достатъчно доказателства и необходимост да се отговори на обществения интерес и правото на информация.
Полицията заяви, че планира следващата седмица да обяви резултатите от разследването по случая.

c