Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Започва второто издание на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ в Бургас

Започва второто издание на Международния балетен конкурс „Сара-Нора Прима“ в Бургас, на името на примабалерината и дългогодишен директор на балетната трупа на Софийската опера и балет Сара-Нора Кръстева, съобщиха организаторите. Състезанието се организира от Международна балетна асоциация „Сара-Нора Прима“ и Държавна опера – Бургас, с подкрепата на Община Бургас и Министерството на културата. БТА е медиен партньор на събитието.
От днес до 5 юли в Бургаската държавна опера ще се провеждат конкурсните вечери с начало от 18:00 ч. Очаква се да пристигнат около 140 млади балетисти от няколко континента. Галаконцертът ще бъде на 6 юли, от 19:00 ч.
Успоредно с конкурса като съпътстващо събитие отново ще бъде организирана и академия "Сара-Нора Мастър", която ще продължи от 1 до 9 юли и ще включва майсторски класове и подготовка по репертоар и съвременни техники. 
Тази година в състава на журито отново са поканени големи имена от световната балетна сцена, посочиха организаторите. Сред тях са примабалерината Ана Павлович, художествен директор на балета на Народния театър в Белград, Айшем Сюнал Савашкърт, административен и артистичен директор на Държавна опера Истанбул и директор на балета, д-р Сон-Хи Джанг, член на борда на Корейския национален балет от 10 години, Леонард Яковина, доскоро директор на балета в Хърватския национален театър в Загреб и настоящ съветник на министъра на културата и медиите в Хърватия, и Огулджан Борова, ръководител в Танцовата академия "Джофри", официално училище към Joffrey Ballet в Чикаго. 
Председател отново ще бъде Сара-Нора Кръстева, а заедно с нея от българска страна участниците ще оценяват примабалерината и художествен директор на балета на Националната опера и балет Марта Петкова, премиер солистът Никола Христов Хаджитанев, проф. д-р Мария (Маша) Илиева, както и Силвия Томова, артистичен директор на балета в Държавна опера - Стара Загора. 
Наградният фонд на второто издание на конкурса ще бъде в размер от 40 000 лева, каза пред БТА съоснователката Сара-Нора Кръстева по-рано тази година. Тя допълни, че са обновени и допълнителните отличия под формата на гастроли и договори с различни балетни институции от цял свят. 
БТА припомня, че в навечерието на конкурса "Сара-Нора Прима" на сцената на Държавна опера - Бургас беше представен балетният спектакъл "Дон Кихот". В главните роли на Китри и Базил бяха Кристина Чочанова и Симеон Атанасов, който е носител на първа награда от конкурса през миналата година.

c