Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Започна поредното издание на пленер "Хартията - дом за спомени" в Добрич (СНИМКИ)

В първия ден на септември започва “месец на хартията” в Художествената галерия в град Добрич, обяви директорът й Недко Недков. От днес стартира пленер от поредицата  “Хартията”, като надсловът тази година е “Хартията – дом за спомени”. След приключването му от 7 септември започва представяне на всичко сътворено по време на него.

“В предните две издания си говорихме надълго и широко, как това събитие всъщност е възстановяване на пленер, който съществува от 90-те години на миналия век, сега се надявам тази нова форма, под която провеждаме пленерите, да се превърне в традиция и да продължим все така и напред”, каза Недко Недков.

10 художници ще творят при отворени врати, пред погледите на зрителите в работната атмосфера на една от залите на Художествена галерия - Добрич, което ще даде възможност за проследяване на целия творчески процес - от възникване на идеите до визуалната им реализация. Творците са Валентин Асенов - Хъкъла, Вержиния Маркарова, Деси Денева, Евелина Ханджиева, Кая Ценкуловска, Милена Алджабари, Павлина Сърбова, Тодор Овчаров, Янко Ненов И Yuelai Ruan – Китай.

На откриването на пленера на специална пресконференция присъства и кметът на Добрич Йордан Йорданов, зам.-кметът Емилия Баева и бизнесменът Богдан Богдев, който е партньор на изданието. Йорданов приветства участниците в пленера и изрази удоволствието си да присъства на поредното събитие, което продължава и надгражда имиджа на градската галерия.

“Миналата година, когато се откриваше пленерът, инициирах една идея, която мисля, че мога да споделя и тази година. Тя е, след като създадете хартията, гостите на пленера да си напишете посланията, защото те остават за бъдещето и много от миналите послания през годините назад са много актуални и днес”, каза Йордан Йорданов.

Тазгодишното издание на пленера е в партньорство с х-л „Вила ди Полета“ и с финансовата подкрепа на Община град Добрич.

c