Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Заплатата на кмета на Добрич под въпрос: съдът ще реши до месец

В рамките на месец ще бъде издадено решение от Административния съд в Добрич по дело, свързано с жалба на областния управител срещу решението на Общинския съвет – Добрич за увеличение на заплатата на кмета. Това стана ясно по време на второто заседание по делото, проведено днес.

Съдът прие доказателства, че кметът на града не е присъствал в периода на внасяне на докладната записка за разглеждане от Общинския съвет. Главният юрисконсулт на Областна администрация, Росица Борисова, настоя за отмяна на решението на Общинския съвет, тъй като докладната записка е била внесена от заместник-кмета, а не от изпълняващ длъжността кмет. Според нея, документът е подписан и подпечатан от Станка Николова като заместник-кмет, което не е законно.

Борисова допълни, че кметът Йордан Йорданов е присъствал на заседанието и е можел сам да представи докладната записка пред общинските съветници. Защитникът на Общинския съвет – Добрич, Павел Атанасов, не се съгласи с тези твърдения и оспори жалбата. Той подчерта, че докладната записка е внесена от компетентен орган и се позова на заповед за заместване на кмета от Станка Николова. Освен това, Атанасов посочи, че кметът Йорданов не е бил на територията на областта по време на внасянето на документа.

Съдът ще излезе с решение в рамките на законоустановения едномесечен срок.

c