Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Заплахите от страна на терористични групировки в Афганистан остават, сочи доклад на САЩ

Повече от две години след като талибаните поеха властта в Афганистан, заплахите от страна на терористични групировки в страната остават, каза днес специалният генерален инспектор на САЩ за възстановяването на Афганистан към Конгреса на САЩ (SIGAR), цитиран от ДПА. 
В доклада, който се публикува на всеки три месеца, се посочват заплахите от екстремистките групировки "Ислямска държава", пакистанските талибани, които действат независимо от Кабул, и терористичната мрежа "Ал Каида".
В миналото укреплението на "Ислямска държава" е било в района около границата с Пакистан, където бойците планират да основат провинция, наречена ИД-Хорасан. Джихадитската милиция най-вече е насочена срещу мюсюлманското малцинство от шиити хазарейци, които получават "минимална подкрепа" от управляващите талибани, съобщи регулаторният орган.
Също така, групировката пое отговорност за самоубийствената атака в началото на януари в съседен Иран с преобладаващо шиитско население, при която загинаха близо 100 души. Това е една от най-смъртоносните терористични атаки от основаването на Ислямската република преди 45 години, отбелязва ДПА.
Пакистанските талибани поеха отговорност за повече от 100 нападения през последните три месеца на 2023 г., пише в доклада. Нападенията бяха най-вече срещу пакистанските сили за сигурност в пограничните райони. 
В Пакистан водещите политици превърнаха задълбочаващите се съмнения по отношение на сигурността в ключов въпрос в предизборната кампания. През последните няколко месеца стотици хиляди афганистански бежанци бяха принудени да напуснат страната или бяха депортирани. В Пакистан ще бъдат произведени парламентарни избори на 8 февруари. 
Отскоро експерти наблюдават операциите на "Ал Каида" в Афганистан. Въпреки че възможностите на групировката са ограничени, тя все още има "глобални амбиции", сочи доклад на Съвета за сигурност на ООН.

c