Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Закриват училище „Н. Й. Вапцаров“ в Добрич от следващата учебна година

Докладна записка за закриване на основно училище „Н. Й. Вапцаров“ от следващата учебна година 2024/2025 г. внася заместник  кметът по хуманитарни дейности Владимир Трендафилов.

В нея се посочва, че в училището се обучават 95 ученика, като през последните 5 учебни години броят им намалява с 33,57%, а за последните 10 години – с 52,97%. Едновременно с това броят на паралелките с по-малък брой ученици от минималния норматив се увеличава, за да се стигне в началото на календарната година до 1 паралелка във 2 клас с 8 ученика, 3 от които са заявили желание за напускане, 1 паралелка в 3 клас с 11 ученици и 1 паралелка в 5 клас с 10 ученика.

За да компенсира недостатъчния брой ученици, училището привлича деца от други райони – основно от прилежащия на ОУ „Панайот Волов“ район, както и от този на ОбУ „Йордан Йовков“. Това води до вторично намаляване броя на учениците в тези две училища, както и до проблеми при включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици. В тази връзка от Община Добрич считат, че е нецелесъобразността ОУ „Н. Й. Вапцаров“ да продължава да функционира. Посочва се също, че ОУ „Панайот Волов“ и ОбУ „Йордан Йовков“ разполагат с необходимата учебна база, за да приемат всички ученици от прилежащия им район.

„В този смисъл, закриването на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ няма да доведе до проблеми в образователно-възпитателния процес на учениците на тази образователна институция“, посочват от Общината.

Педагогическият и непедагогическият персонал на ОУ „Н. Й. Вапцаров“, наброяващ 18 човека, ще бъде пренасочен към останалите образователни институции на територията на Община град Добрич.  

c