Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

За поредна година в Шипка ще спазят традиционния Богоявленски ритуал

За поредна година в Шипка ще бъде спазен Богоявленският ритуал, съобщи за БТА кметът Василка Панайотова. Организатори са братята Антон и Георги Синеви, а традиционният ритуал е под патронажа на кметството. Тази година спасяването на Богоявленския кръст отново ще се състои по изгрев слънце, но ще бъде на ново място – под моста на река “Селска” по пътя към храм “Св. Рождество Христово”. 
“Инициативен комитет начело с братята подготви мястото на събитието. Съоръженията бяха освежени с цветовете на българския национален флаг, а днес се подготвя и Богоявленския огън”, разказа кметът. По думите и изборът на новото място за ритуала не е случайно, а там се преплитат няколко истории, важни за Шипка. 
Мостът над река Селска е историческа забележителност за град Шипка, отбеляза Василка Панайотова. Той е построен през 1902 година специално за да преминат през него 17-те камбани за Шипченския манастир “Св. Рождество Христово”, най-голямата от които е тежала почти 12 тона. Тя е била пренесена с животинска тяга и с помощта на много доброволци. История има и самата река - в нея е била построена и първата електроцентрала на Шипка. Това става през 20-те години на миналия век. "В онези времена, когато никъде не е имало ток, в този квартал на Шипка е имало улично осветление, което е един повод за гордост", коментира тя. По поречието на реката е имало и множество работилници на занаятчии от Шипка, където те са упражнявали традиционните за региона занаяти. "Иска ми се да извадим тези истории от съкровищницата, децата да ги знаят и да ги разказват на техните потомци", каза кметът. 
Програмата по повод Богоявление ще започне утре с вечерта на Шипченските войводи в клуба на град Шипка. Там Василка Панайотова ще запознае участниците с традицията и с историята на хайдутина Пеньо Черньоолу, както и да научат песента за него. “В Шипка традиционният Богоявленски ритуал е преплетен с историята на местния герой, който е бил страшилище за поробителите”, напомни тя. Празничният 6 януари ще започне с литийно шествие от храм “Успение Богородично” и с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Черньоолу и ще продължи с ритуалното спасяване на Богоявленския кръст. 
Кметът на Шипка изрази надежда на Богоявленския ритуал отново да присъстват много гости, за да почетат заедно традицията. Тя подчерта, че задължително условие за всички участници е да присъстват на вечерта на Шипченските войводи, а в празничната сутрин да се хвърлят в студените води на реката, облечени в народни носии. “Безкомпромисна съм в това отношение, защото традициите трябва да се спазват, а целта на екипа ни е те да се запазят и да бъдат предавани от поколение на поколение”, каза Панайотова. 
 

c