Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

За пореден път: Земеделци от община Каварна не могат да ползват вода от „Напоителни системи“

Производителите на зеленчуци от община Каварна не могат да ползват вода за поливане на насажденията си от Помпена станция Велково 82, собственост на държавното дружество „Напоителни системи“. Вода няма трети ден заради изгоряла помпа и земеделците са притеснени. „За стопаните всеки ден е важен, защото полетата се напояват само капково, тъй като под растенията има мулчиращо фолио. Дъждът не ни спасява“, обясни зеленчукопроизводителят Ники Николов.

Засегнати са около 700 декара в землището на с. Селце, на които се отглеждат пипер, патладжан, домати, дини и пъпеши. Стопаните казват, че преди две седмици отново е имало изгоряла помпа, вода нямали 10 дни и не успели да разсадят. Производителите са уведомили управителя на „Напоителни системи“ – Каварна, но смятат, че проблемът им се неглижира. Основание за това им дава фактът, че не за първи път остават без вода. През 2020 и 2021 година полетата им пресъхваха за повече от месец заради аварии по помпените станции.

„Това се повтаря и сега. Ние имаме сключени договори с „Напоителни системи“ за услугата „доставка на вода“, плащаме си редовно и те са длъжни да ни осигуряват вода, иначе търпим големи щети. Ако нямаме 10 дни вода, растенията загиват“, посочи Николов.

Про Нюз Добрич ще потърси за становище и „Напоителни системи“.

c