Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

За миналата календарна година в Северна Ирландия няма убийство, свързано с вътрешната сигурност, за първи път, откакто през 1969 г. започва да се води статистика

За изминалата календарна година в Северна Ирландия не е регистрирано нито едно убийство, свързано с вътрешната сигурност на Великобритания, предаде ДПА, като отбеляза, че това се случва за първи път, откакто през 1969 г. северноирландската полицейска служба започва да води статистика по този показател.
В същото време годишната полицейска статистика показва, че 2023 година бележи зачестяване на паравоенните действия, в това число стрелби, залагане на взривни устройства и въоръжени нападения.
От международната неправителствена правозащитна организация "Амнести интернешънъл" заявиха, че в статистиката може да се види колко много животи са съсипани и колко много населени места са живели в страх от тероризъм.
"Няма свързани с вътрешната сигурност убийства в последния 12-месечен период, в сравнение с едното за предходните 12 месеца", се казва в годишния бюлетин на северноирландската полиция, който отчита убийства, пряко водещи към терористи или към действия на силите за сигурност. "Това е първата календарна година без регистрирана смърт с връзка с вътрешната сигурност, откакто през 1969 година започва да се води подобна статистика", се пояснява в доклада.
Бюлетинът отчита 33 случая на смърт след стрелба през 2023 г. с четири повече в сравнение с 2022 г. В статистиката се включва застрелването на старши инспектора от полицията Джон Колдуел от дисиденти републиканци в графство Тироун през февруари 2023 г. 12 смъртоносни стрелби са регистрирани в Белфаст, девет в Лондондери и Стръбен, както и седем в административния район Ардс и Норт Даун.   31 са жертвите на нападенията от паравоенен тип през 2023 г., се казва още в доклада. 
"Засилването на паравоенните действия, което се вижда от данните на полицията, е тревожно", заявява ръководителят на "Амнести интернешънъл" за Северна Ирландия Патрик Коригън. "Всяко едно число от статистиката показва насилието над право на хората да живеят свободно, без страх. Тук насилието от така наречения паравоенен тип се възприема като даденост, но то не е нищо друго освен грубо нарушаване на човешките права, което никога не може да бъде приемливо", допълва той.

c