Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

За ГЕРБ-СДС акцент е 4-лентов път Добрич-Варна в два участъка по километър

Важно е да бъдем първа политическа сила, защото ще предложим правителство и ще сложим край на политическата криза у нас, заяви Деница Сачева

Кандидатите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС в 8 МИР Добрич За предстоящите парламентарни избори и основните приоритети на коалицията бяха представени на пресконференция днес.

Отново всички в листата са от област Добрич и сме дали приоритет на учителите, защото образованието продължава да бъде един от основните приоритети в работата на коалицията и през следващите мандати. Седем са учителите и икономистите в листата на коалицията, посочи водачът на листата Деница Сачева, депутат в последните четири парламента, бивш министър на труда и социалната политика, областен координатор на ГЕРБ.

На второ и трето място са Красимир Николов и Живко Желязков, и двамата са учители – по информационни технологии и география, общински ръководители на партията в общините Добрич и Добричка, а в периода 2017-2021 г. бяха зам.-областни управители. Представител на СДС в листата е Дочка Димитрова –, начален учител в СУ „Св. Кл. Охридски“. В същото училище преподава и Гергана Добрева, областен координатор на Жени ГЕРБ. Тя е и ръководител на фолклорен състав към читалището в село Дончево. За гласовете на добруджанци се борят и икономистите Христо Христов, Радослав Йорданов и Димитър Николов, общински ръководители на ГЕРБ съответно в Каварна, Крушари и Балчик. В листата е и Петър Бончев от структурата на ГЕРБ в Тервел. От гражданска квота е юристът Венета Димитрова, която има и магистратура по международни отношения, в момента учи Киберсигурност, работила в областна администрация в Добрич, а в момента в София, продължава със своята активна дейност на територията на Община Добричка.

Деница Сачева представи свършеното от коалиция ГЕРБ-СДС в 48-ото Народно събрание. То беше изключително кратко, но, въпреки това, се постарахме да вземем решения, които да бъдат в полза на по-добрия живот на гражданите, каза тя.

Тя акцентира на това, че битовите потребители остават на регулирания пазар на електроенергия до 2026 г. и с това се гарантирахме, че сметките им няма да се увеличат шоково в следващите 3 г. Удължени бяха компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока. Подкрепен бе нов механизъм за определяне на минималната заплата. От 1 януари 2024 г. тя ще бъде 50% от средната за предходните 12 месеца. Гласувано беше увеличение с 22% на подкрепата за деца, възрастни, хора с увреждания, безработни и техните семейства. Обвързана беше формулата за изчисление на социалните плащания с линията на бедност. Така осигурихме по-голяма социална закрила за повече хора, а при всяко вдигане на линията на бедност помощите и обезщетенията ще растат. С подкрепата на ГЕРБ беше разширен обхватът на еднократните помощи за семействата с ученици. От следващата учебна година всички родители на деца в I, II, III, VI и VIII клас, включително в частните училища, ще взимат по 300 лв. без доходен критерий. Хората с изтекъл ТЕЛК ще продължат да получават инвалидните си пенсии и останалите видове подкрепа до получаване на новите им решения. „Детски надбавки“ ще получават и самотните осиновители до завършване на средно образование на отглежданите от тях деца или до навършване на 20-годишна възраст. Ще се предоставя и месечна помощ за отглеждане на дете до 1 г. отново за тази група осиновители.

Дадохме възможност за допълнително финансиране на областните многопрофилни болници за активно лечение, включително и болницата в Добрич. Средствата ще са основно за заплати и оперативни разходи, посочи Деница Сачева.  Припомни, че беше въведена нулева ставка на ДДС за хляба и брашното. Мярката за 9% ДДС на книгите, периодичните издания, бебешките храни и пелени стана постоянна. До края на 2023 г. с 9% ще се облагат още туристическите, ресторантьорските и кетъринг услугите, както и фитнесите.  

В рамките на 4-годишен мандат ГЕРБ-СДС ще работи за ръст на БВП до 240 млрд. лв., минимална работна заплата от 1500 лв. и средна от 3000 лв., средна пенсия от 1200 лв., продължаване на политиката за повишаване на учителските заплати до достигането им на 120% от средните за страната, а на университетските преподаватели – на 150%, намиране на възможности за увеличение на възнагражденията за здравните и социалните работници, създаване на програма 60/40 за завършващите училище или университет, с която 60 000 младежи да започнат работа, а държавата да поеме 60% от осигурителния им доход за 1 г. Идентифициране и приобщаване на пазара на труда 160 000 млади хора, които нито учат, нито работят и оптимизация на учебните програми, като се намали фактологията и се заложи повече време за формиране на умения, са други цели, които си поставят. 

За Добрич и региона акцентът при 4-годишен мандат на правителство на ГЕРБ – ще бъде пътят II-29, който свързва Добрич и Варна, посочи Красимир Николов, който е втори в листата. Пътят е в много добро състояние след ремонта по ОП „Региони в растеж“ през 2018 година. "Предлагаме нещо, което е по-добро, по-лесно и по-бързо изпълнимо – разтоварване на това трасе с 4 ленти в двете посоки с дължина по 1 км, като едната да е между Добрич и Стожер, а другата в района между град Аксаково и с. Любен Каравелово. Това са общо 4 ленти с дължина по 1 км, чрез които да се разтоварва трасето. Това ще доведе до намаляване на трафика и разтоварване, тъй като в голямата си част трасето е по-натоварено и от Автомагистрала „Хемус“. За нас съхраняване живота и здравето на всички добруджанци и гости на региона е от голямо значение", подчерта Красимир Николов. Реализирането на този амбициозен инфраструктурен проект ще е важен за свързването на Добрич с пристанището във Варна, Аерогарата и АМ „Хемус“.

„Хората на област Добрич са изключително гневни за това, което се случи последните две години. Има усещане в обществото, че тази част на България е изоставена. Няма никакви публични инфраструктурни проекти, инвестиции в потенциал на региона“, подчерта Иво Пенчев, председател на групата общински съветници от ГЕРБ-СДС в Добрич. Той призова Добруджа да стане приоритет в политиката на държавата България. По думите му един от приоритетите трябва да е незабавно завършване на ремонта на пътя ГКПП Кардам-Ген. Тошево. Друг акцент трябва да е пътят Добрич-Албена, особено с изграждане на мостовото съоръжение. Той предложи да има диверсифицирана политика за регионите.

Важно е на тези избори да победят хората и най-после да бъде чут техният глас. Защото от две години насам те много ясно казват, че няма нито една политическа партия, за която те биха искали да управлява самостоятелно, включително и ГЕРБ-СДС. Ясно е, че вота си българските граждани дават по-скоро за коалиционно управление. Важно е да бъдем първа политическа сила, защото ще предложим правителство и ще сложим край на политическата криза у нас, заяви Деница Сачева в отговор на въпроса какви са очакванията и за резултата от изборите на 2 април.

За област Добрич се борим за най-доброто – да бъдем първи и да имаме колкото може повече представители от коалицията ГЕРБ-СДС. Смятам, че ние можем да предлагаме политики на национално ниво, политики, както в полза на всички български граждани, така и политики в полза на област Добрич, град Добрич и дори най-малките населени места в областта.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! 

c