Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Галина Георгиева, кандидат-депутат от ПП-ДБ с преференция 103: Има как да не доплащаме при всяко влизане в болница

Галина Георгиева е кандидат за народен представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" в 8 МИР Добрич.

Мнозина Ви познават, но бихте ли се представили за онези, които не Ви познават?

Казвам се Галина Георгиева. Родена в Добрич през 1974 г., живея и работя в Добрич. Медицинска сестра съм. Имам дългогодишен стаж в различни направления в здравеопазването. В последните 10 години работих в кардиологичен кабинет в ДКЦ-1 в Добрич, с водещия кардиолог д-р  Ивелин Марков, за съжаление покойник.Той ме научи на много ценности. Научи ме на демокрация, показа ми що е честност, отговорност, морал.

А как влязохте в политиката?

Видях продължение на идеите на д-р Марков в Кирил Петков и Асен Василев и се впуснах, без да се замисля в политическия живот заедно с “Продължаваме промяната”. Бях народен представител в 47-ото Народно събрание. Сега за трети път съм кандидат от листата на ПП, вече в коалицията ПП-ДБ.

Ще успеете ли да спечелите изборите като коалиция?

Обединихме се предизборно, за да покажем на българския народ, че наистина съединението прави силата. Крайно време е България да има редовно правителство, но за тази цел трябва всеки един от нас мъничко да се промени и да се замисли по кой път да продължим - за да изберем правилния път, европейския път. 

 Чувате ли гласовете на избирателите?

Винаги съм била граждански активна, а проблемите на обществото ни са толкова много, защото са трупани с години, без в повечето случаи да се намира решение. При всички разговори, при срещи с хората, стигаме до извода, че за да се случат правилните неща, трябва съдебна реформа. Чувам от всякъде: уж сме в Европа, а нямаме нищо европейско, нито пътища, нито образование, за земеделие и за здравеопазване да не говорим…

Статистиката е безмилостна, българите продължаваме да бъдем най- болни в Европа, смъртността е най-висока заради липса на стратегия и мисъл в нашето здравеопазване. Има как - трябва да променим стимулите в системата - не непременно към болнично лечение и диагностика, а към по-правилно и ефективно разходване на средствата в ДКЦ.

Кой е най-големият проблем в здравеопазването?

Един от най-големите проблеми са безспорно кадрите. Държавата влага с години ресурси в един млад специалист, след което той си взима куфарите и заминава за чужбина, където веднага намира реализация, защото и в Европа има глад за кадри.

Повтарям отново, кадрите са най-важният елемент, каквато и апаратура да се закупи, липсата на кадри е ключово. Огромен е недостигът на медицински сестри - за последните 10 години сме се стопили от 60 000 на 30 000 към момента. Ниско заплатени, свръхнатоварени и както се наблюдава напоследък - с ниско самочувствие и самооценка. От ПП-ДБ сме поели сме ангажимент към всички тях за достойно заплащане и да могат да работят само  на едно място, а не на две-три места, както масово е сега.

А кои са най-големите проблеми при лекарите?

Един от тях е специализацията на младите лекари. Ще цитирам доц. Антон Тонев, председател на здравната комисия в последните два парламента - живеем в "здравен феодализъм", невъзможно е да се кандидатства по определени специалности поради остарялата и силно субективна уредба за класиране на специализанти. Болниците са в лошо финансово състояние и не са мотивирани да привличат нови специализанти. Ние от ПП ДБ знаем, че има как нашето здравеопазване да стане по-достъпно и модерно за всеки гражданин на България и наш пациент. Поемаме отговорност да запазим младите лекари, които обучаваме, като им предложим условия за кариерно развитие, справедливо и конкурентно на европейския пазар на труда заплащане. Медицинските сестри да живеят достойно със своето заплащане, без да се налага да работят на няколко места. Има как да спрем да доплащаме при всяко влизане в болница, и то точно в момента, в който трябва да мислим за нашето здраве.

Обединени, има как - с номер 12 в бюлетината.

Какво не знаем за Вас в личен план?

Мнозина знаят, че съм млада баба - имам прекрасен внук, вече първокласник. А малцина - че съм кулинар. Обичам да готвя за семейството си, но също и професионално - имало е моменти, в които съм си помагала в доходите с кулинария. Обичам животните, у дома имам три кучета и няколко котки на двора. Обичам цветята. Имам малка зеленчукова градина и малка овощна градина.Там релаксирам, влагам много любов и старание, но и те се отблагодаряват с много плод - радост за небцето и душата.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c