Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

За децата от Разград започна поредното издание на инициативата „Еколято“

За децата от Разград започна поредното издание на инициативата „Еколято“, чийто организатор е Центърът за ученическо техническо и научно творчество (ЦУТНТ). Това е 27-ото издание на програмата. Тя се реализира с финансовата подкрепа на Община Разград по програма за екологично възпитание на децата. 
Събитието откриха децата от ЦУТНТ и участници в „Еколято“. Те приветстваха присъстващите с добре дошли и поздравиха момчетата и момичетата, които ще участват в екологичната инициатива това лято. Специални гости на тържественото откриване бяха заместник-кметът Елка Неделчева, началникът на отдел Регионално управление на образованието в Разград Светослав Добрев, директорът на Регионален исторически музей „Абритус“ Таня Тодорова, главни експерти в отдел „Образование“ към Община Разград Теодора Минкова и Айлин Маджарова, секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни Диана Господинова, председателят на Общинския съвет по наркотични вещества Станислава Петрова. Присъстваха още представители на институциите - дирекция „Екология, ред и сигурност“, Превантивно-информационен център, Областен информационен център, Регионална здравна инспекция и детска педагогическа стая. 
Заместник-кметът Елка Неделчева изрази задоволството си да бъде част от откриването на „Еколято 2024“. Тя поздрави участниците за отговорността и ентусиазма да участват за пореден път в екоинициативата. „Сигурна съм, че участието ви в тази програма е продиктувано от желанието да дадете своя принос към екологията на Разград, да формирате във вас самите навици и желание да обръщате с друг поглед внимание на това, което ви заобикаля и да бъдете отговорни към опазването му“, каза заместник - кметът Елка Неделчева. Тя пожела успех и на добър час на „Еколято“ за 27-ми път. 
Официалното откриване на „Еколято“ бе съпроводено и с награждаване на победителите от фотоконкурса „Живата природа“. В 16-ото му издание са участвали 51 ученика от първи до 12 клас със 131 фотографии. Те са от 16 училища в Разград, Исперих, Лудогорци и Преславци, казаха възпитаниците на ЦУТНТ. По думите им целта на този конкурс е да се покаже красотата на природата, уловена през обектива, да се предостави възможност на учениците да изразят своето отношение към фотографията, да се стимулира творческото мислене и изявата на децата. Те добавиха, че фотоконкурсът се провежда в две направления-„Красотата на природата“ и „Нашите приятели животните“.
Директорът на ЦУТНТ Цветанка Русева връчи наградите на участниците във фотоконкурса. В направление „Красотата на природата“ бяха връчени първи награди на Василена Александрова, Сияна Минчева, Айсу Сали. Удостоените с втори награди са Сиана Маринова, Виолина Цонева и Фулин Ибрям. Трети награди завоюваха Берен Мехмед, Йоана Костадинова и Кристина Стефанова.
В категория „Нашите приятели животните“ с първи награди са отличени Велизара Кондова, Марина Маринова, Илей Исмаилов. Втори награди имаше за Анелия Колева и Николай Григоров, а трети награди спечелиха Божидара Терзиева и Алекс Филипов.  
Освен най-добрите снимки, във всяка възрастова категория комисията избра още 15 фотографии за участие в изложбата, а протоколът с резултатите от класирането е публикуван на интернет страницата на Община Разград в  секция „Образование, младежки дейности и спорт“, отбелязаха децата от ЦУТНТ. 
В програмата на „Еколято“ за учениците ще бъдат предвидени участия в екологични дейности на открито, срещи с кариерни консултанти и здравни беседи, посещение на исторически обекти и обекти с образователни цели, както и екскурзия. 

c