Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Всеки десети човек в Германия е ставал жертва на кражба на самоличност в онлайн пространството

Всеки десети човек в Германия, или 11% от населението, е ставал жертва на кражба на самоличност в онлайн пространството, предаде ДПА.
Данните са от проучване, проведено от института за изследване на общественото мнение "Югав" по поръчка на водената от полицията национална инициатива за превенция на престъпленията "Зихер ханделн". Резултатите са публикувани днес в Берлин. Общо 2058 души са участвали в онлайн изследването, проведено в началото на март. 
"Зихер ханделн" определя кражбата на самоличност като особено тежка измама. Престъпниците търсят данни, като например име, дата на раждане, настоящ адрес или номер на кредитна карта на жертвите, за да създадат потребителски акаунти за онлайн услуги и да купуват или да сключват договори за сметка на някого другиго. 
"Жертвите обикновено разбират за това, когато е прекалено късно и банковите преводи вече са направени към друга сметка или фактурите са пристигнали", сочи проучването. 
В момента много киберпрестъпници се възползват от свития пазар на недвижими имоти в Германия. Например хора, които търсят апартамент, биват подлъгвани с фалшива обява да дадат подробни лични данни, с които да кандидатстват за предполагаем оглед на апартамент. Засегнатите често не осъзнават, че просто помагат на измамниците да открият банкова сметка на тяхно име, която ще бъде използвана за престъпни цели, например за пране на пари.
"Въпреки че рискът се увеличава, много хора явно все още не приемат въпроса сериозно", каза говорителка на инициативата. 

c