Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Все още има теоретична възможност изборите да бъдат „две в едно“, всичко е в ръцете на президента, каза Костадин Костадинов

Все още има теоретична възможност изборите да бъдат „две в едно“, всичко е в ръцете на президента, каза пред журналисти в кулоарите в парламента председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Най-хубавото е, че отиваме на избори, единственото, което остава да разберем е кога точно ще бъдат тези избори, добави той.
Костадинов определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет. Това е една от бомбите, заложени в управлението на България по принцип оттук насетне от страна на „големите конституционни специалисти“ от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП – ДБ), коментира лидерът на „Възраждане“.
Задачата на Румен Радев никак не е лесна в конкретния случай, допълни Костадин Костадинов. Според него най-големият проблем е, че се оказваме в „абсолютно безпрецедентна ситуация“, в която ще имаме правителство, което няма да носи абсолютно никаква политическа отговорност.
Лидерът на „Възраждане“ коментира още, че така нареченият министър-председател ще бъде избран от президента Радев, само че от списък, който на практика вече е съставен от ГЕРБ и ДПС.
„И в тази ситуация ГЕРБ и ДПС си измиват ръцете и казват: „Ние нямаме отношение, Радев ги избра“. Радев си измива ръцете и казва: „Аз не съм ги избирал, имам ограничен избор от хора, които са назначени от ГЕРБ и ДПС“, каза още Костадинов.
Така, според него, първоначалната идея да се удължи мандатът на работата на Народното събрание, докато има служебен кабинет, с идеята да се контролира служебният кабинет, да се изземат правомощия на българския президент като институция, за да не може той да съсредоточава прекалено много власт, е стигнала дотам, че „създадохме една хипертрофирана институция, в която ще имаме един човек, който ще контролира цялата държава и няма да се отчита пред никой“, коментира Костадинов.
„Формално, разбира се, защото ние сме наясно, че ще се отчита пред ГЕРБ и ДПС, защото това са фигурите, които реално погледнато ще могат да бъдат избрани - функционери на ГЕРБ или ДПС. Но самият факт, че стигнахме до такава безумна ситуация, е наистина показателен. Достигнахме дъното на българската държавност“, допълни Костадинов.
„Когато седнеш да делиш мед с мечката накрая си изяден заедно с меда - ето това се случи с ПП-ДБ, защото са жалки неможачи“, каза още Костадин Костадинов.

c