Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Времето притиска нидерландския крайнодесен лидер Вилдерс за съставяне на правителство

Десет седмици  след като нидерландската крайна десница на Герт Вилдерс спечели изборите и разтърси политическия пейзаж в Нидерландия, днес крайнодесният лидер заяви, че задачата за съставяне на ново правителство по никакъв начин не е станала по-лесна, предаде Ройтерс.
"Времето ни притиска и това не прави нещата по-лесни", заяви Вилдерс пред репортери, преди да се отправи към поредния кръг от разговори с тримата си  потенциални бъдещи партньори в управлението.
Националистическата Партия на свободата (ПС) на Вилдерс беше ясният победител на изборите на 22 ноември, но победи тогава само с около една четвърт от общия брой гласове. Ето защо партията се нуждае от партньори, за да създаде работеща коалиция.
Вилдерс преговаря от края на ноември с десноцентристката Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) на напускащия премиер Марк Рюте, с центристката партия "Нов социален договор" (НСД) и с протестната партия на земеделците "Фермерско-гражданско движение".
През декември тези партии заявиха, че първо ще се опитат да намерят обща основа по въпроса за върховенството на закона, след като НПСД и НСД изразиха сериозни опасения относно сътрудничество с Вилдерс по тази тема. Програмата на партията на Вилдерс призовава за затваряне на джамии и за забрана на Корана в Нидерландия.
Въпреки че подробности за естеството на преговорите няма, посредникът, който води разговорите  - Роналд Пластерк, каза, че  финансовите теми са основна спънка пред постигането на напредък.
Председателят на Нидерланската централна банка Клаас Кнот заяви в неделя, че е предупредил партиите, че ще трябва да намерят около 17 млрд. евро под формата на съкращения на държавните разходи, за да се запази стабилната основа на държавните финанси. Но Вилдерс даде да се разбере, че това не е част от програмата му, като каза в "Екс", че предпочита дясно правителство "с по-ниски данъци и без болезнени, големи съкращения на разходите".
Пластерк ще трябва да представи пред парламента до средата на февруари доклад за напредъка на преговорите за съставяне на правителство.
Ако гореспоменатите четири партии не успеят да постигнат съгласие за съставяне на кабинет, може да се разгледат други възможни комбинации от партии за сформиране на управленческо мнозинство, а ако и тогава нещата не се получат, ще се стигне до крайния вариант – нови избори.

c