Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Военна база и летище в столицата на Мианма бяха атакувани с дронове от съпротивително движение, седем бяха свалени от армията

Армейска база в столицата на управляваната от военна хунта азиатска държава Мианма - Найпидо, е била атакувана днес с дронове, съобщи правителството в сянка, предаде Ройтерс, като допълни, че отговорност за нападението е поело местно въоръжено съпротивително движение. Агенцията прави уговорката, че информацията не е потвърдена по независим път.
От своя страна хунтата е съобщила, че силите за сигурност на Мианма са свалили седем дрона над столицата Найпидо днес, предаде Франс прес. Според изявлението четири от безпилотните летателни апарати са били насочени към летището на Найпидо, а другите са се отправяли в посока на град Зеятири.
Дроновете са били "успешно прехванати и унищожени", гласи съобщението от пресслужбата на армията, цитирано от АФП. Военните допълват, че не е постъпила информация за пострадали или нанесени щети.
Намиращото се в изгнание Правителство на националното единство (ПНЕ) - коалиция на противникови на управляващата хунта формации, съставена след преврата от 2021 година, обяви, че е извършено нападение в Найпидо, но не представи подробности за дроновете, които са използвани, нито за щети, нанесени на базата, отбелязва Ройтерс.
Говорител на клона на ПНЕ в Найпидо, заяви, че Народните сили за отбрана са извършили нападение на две места по указания на министерството на отбраната на правителството в сянка, като не се каза нищо повече.
Хунтата се сражава на много фронтове, за да се справи с бунтовете навсякъде в страната и да стабилизира икономиката, която е разклатена след преврата, отбелязва агенцията, като допълва, че в Мианма бушува гражданска война между армията и съюз на бунтовници от етнически малцинства с Народните сили за отбрана - съпротивително движение, родено от кървавите репресии на военните по време на протестите срещу преврата.
Назначеният от хунтата президент на Мианма Минт Суе каза миналата година, че страната е застрашена от разцепление заради сблъсъците в пограничните с Китай райони, докато миналата седмица лидерът на хунтата - генерал Мин Аун Хлайн, призова за обединение на народа и армията в борбата с подкрепяните от чужбина въоръжени групировки, които искат да унищожат държавата и да осуетят планираните избори, припомня Ройтерс.

c