Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Художествената галерия в Добрич посрещна стотици посетители в Нощта на музеите

На своя професионален празник – 18 май – екипът на Художествена галерия – Добрич посрещна стотици посетители от всички възрасти. В Европейската нощ на музеите вратите на галерията бяха отворени за граждани, гости и ценители на изобразителното изкуство.

Под сянката на кестените бе подредена изложба на ученици от професия „Графичен дизайн“ от СУ „Св. Кл. Охридски“ град Добрич, чиито творби първи привлякоха вниманието на минувачите със своя талант в сферата на живописта, рисунката, комикса и графичния дизайн.

За най-малките бе организирано ателие на открито пред галерията, където те рисуваха своите балонени фантазии, които заедно с прекрасното настроение отнесоха у дома.

Изкушените от новите технологии имаха възможност да влязат във виртуална стая и в нея да рисуват с виртуална „четка“ и „палитра“, благодарение на нашите гости от Under One Roof Collective – Варна Светослава Георгиева и Добри Джуров. Преживяването разкри на осмелилите се да сложат специалния шлем колко бързо човешкото съзнание и въображение могат да свикнат с виртуалната среда и да я възприеме като реална, а ръцете интуитивно да следват порива за рисуване.

Огромен интерес предизвикаха и двата тура „Отвъд експозицията“ в хранилищата на галерията. Главните уредници представиха пред любопитните посетители помещенията, в които се съхранява фондът на ХГ – Добрич. Гостите надникнаха в хранилищата и бяха запознати с реда, условията и изискванията, при които художествените произведения стават част от фонда на една галерия, съпътстващата документация, както и особеностите на тяхната подредба и съхранение.

Както винаги, постоянната експозиция бе отворена за всички, които поискаха да видят зала „Златото на Добруджа“, творбите в единствената по рода си в страната зала „Хартията“, живописните, графичните и скулптурните творби, представени в залите на галерията.

Екипът на Художествена галерия – Добрич благодари на всички, които направиха празника ни богат на преживявания и емоции.

Източник: Художествена галерия Добрич

c