Петък, 23 февруари 2024

23.02.2024

Последвайте ни

Гражданското дело срещу Тръмп за измама ще започне след напрегнат първи ден

След напрегнат първи ден на встъпителните изявления, днес юристите по делото за бизнес измама на Доналд Тръмп в Ню Йорк ще преминат към по-трудоемката задача да прегледат финансовите документи на бившия президент, което се очаква да продължи поне седмица, за да се установи дали те съставляват доказателство за измама, предаде Асошиейтед прес.
Счетоводител, който години наред е изготвял финансовите отчети на Тръмп, се очаква да се върне на свидетелската скамейка за втори ден.
Тръмп, който прекара цял ден вчера като гневен зрител на гражданския процес, вероятно също ще се появи в съда. 
След като заклейми съдията и главния прокурор на Ню Йорк, който внесе делото, Тръмп заяви в коридора на съдебната зала, че "може би" ще се върне за втори ден, макар да отбеляза: "Бих искал да водя кампания, вместо да върша това".
Съдебният процес е кулминацията на съдебно дело, в което прокурорът – демократката Летиша Джеймс, обвинява Тръмп, че в продължение на години е мамил банки, застрахователи и други лица, като им е предоставял документи, които невярно посочват стойността на активите му.
Съдия Артър Енгорън вече даде коз за победа на Джеймс, като постанови, че Тръмп е извършил измама, като е преувеличил квадратурата на пентхауса си в "Тръмп тауър", заявил, че имението му Мар а Лаго във Флорида струва цели 739 млн. долара, и поставил подобни завишени оценки на офис сгради, голф игрища и други активи.
Съдебният процес, който се води без съдебни заседатели, се отнася до шестте оставащи твърдения в исковата молба и до размера на неустойките, които Тръмп може да дължи. Джеймс иска 250 млн. долара и забрана на Тръмп да прави бизнес в Ню Йорк. Съдията вече се произнесе, че някои от дружествата с ограничена отговорност на Тръмп трябва да бъдат разпуснати като наказание.
Видимо ядосан през по-голямата част от вчерашния ден, Тръмп си тръгна, твърдейки, че е постигнал победа.

c