Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Водещ синдикат свиква за 24 януари национална стачка в Аржентина в знак на протест срещу реформите на Милей

Основният синдикат в Аржентина -  Обща конфедерация на труда, призова за обща стачка в страната в знак на протест срещу първите решения на президента Хавиер Милей, предаде Франс прес.
Ектор Даер, генерален секретар на синдиката, обяви на пресконференция датата на стачката  - 24 януари - и каза, че в същия ден пред парламента ще има протест, докато вътре депутатите разглеждат първите законопроекти, предложени от администрацията на Милей с цел реформи на аржентинската икономика.
Според синдикалния лидер предложенията в тези законопроекти на насочени срещу обществото и съсредоточават цялата власт в ръцете на президента.
Законопроектите, внесени за обсъждане от Милей в парламента, включват промяна на работните стандарти и ще проправят път за приватизацията на държавните компании, допълва Ройтерс.
Няколко демонстрации вече бяха организирани срещу дневния ред на администрацията на Милей, който встъпи в длъжност на 10 декември.
Новоназначеният министър на сигурността по-рано през месеца представи протокол, който позволяла на федералните сили да пречат на демонстранти да блокират пътни артерии по време на техни протести. Според някои граждански организации протоколът поставя основи за потенциални сблъсъци с онези, които казват, че ще излязат на улицата, за да протестират.
От 1983 г. в Аржентина са били свиквани 42 общи стачки от гореспоменатия синдикат. Повече от половината са били по време на неперонистко правителство. Пет бяха при десноцентристкия президент Маурисио Макри, който сега подкрепи предизборната кампания на Милей.

c