Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

ВНА: Виетнамският премиер и китайският вицепремиер се срещнаха в Пекин

Виетнамският премиер Фам Мин Чин се срещна с китайския вицепремиер Чжан Гоцин, като двамата се договориха за развиване на тясно сътрудничество между страните им по стратегически проекти за транспортна свързаност, предаде Виетнамската новинарска агенция (ВНА).
Фам благодари на Чжан за участието му в конференция, посветена на сътрудничеството между Виетнам и Китай в развитието на стратегическата транспортна инфраструктура и ролята на бизнеса от двете страни, което отразява голямото значение, което двете правителства отдават на взаимното сътрудничество в тази област.
Чин заяви, че сред многото неща, която трябва да се свършат, за да бъдат осъществени на практика общите идеи и съвместното изявление на двете страни, транспортът дава възможност за постигане на голям пробив, тъй като е сектор, който дава възможност да бъдат реализирани конкретни проекти и има символно значение - нещо, което е от решаващо значение за стратегическата свързаност между техните икономики.
Той предложи двете страни да се съсредоточат върху задълбочаването на сътрудничеството за построяването на три железопътни линии, които да свързват Виетнам с Китай.
Двете страни се обединиха около мнението, че тези трасета ще помогнат за свързването на Виетнам с Централна Азия и Европа през Китай и ще свържат Китай с Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) чрез Виетнам.
Виетнамският правителствен ръководител заяви, че трите железопътни линии ще помогнат на двете страни да намалят логистичните и производствените разходи, да повишат конкурентоспособността на своите стоки, да улеснят производството и бизнес дейностите, да създадат работни места и поминък за хората и да стимулират социално-икономическото развитие.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ВНА)

c