Събота, 21 септември 2024

21.09.2024

Последвайте ни

Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек пристигна в Киев

Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек пристигна в Киев на посещение, посветено на руските удари срещу украинската енергийна инфраструктура, спешното предоставяне на помощ на Украйна и укрепването на икономиката на страната, предаде ДПА.
Хабек, който освен вицеканцлер е и на министър на икономиката, е придружен от бизнес делегация. Пътуването се осъществява в момент, когато Германия се подготвя да организира следващата ежегодна Конференция за възстановяване на Украйна, която тази година ще се състои в Берлин на 11 и 12 юни. Германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски ще бъдат съдомакини на международното събитие.
При пристигането си Хабек заяви, че посещението му идва в момент, когато Украйна се нуждае от цялата възможна подкрепа в "борбата си за свобода".
"Да, Украйна се бори за правото си на самоопределение, за териториалната си цялост срещу агресията на руския президент Володомир Путин, но също така се бори за ценностите, които обединяват и характеризират Европа", добави той.
Хабек ще се срещне в Киев с президента Володимир Зеленски, първия вицепремиер и министър на икономиката Юлия Свириденко и министъра на енергетиката Герман Галушченко, наред с други официални лица.
Германският вицеканцлер ще посети след това Молдова, където ще се срещне с министър-председателя Дорин Речан. Прозападното ръководство на страната, която се стреми да се присъедини към ЕС, смята, че Молдова, която граничи с Украйна, е заплашена от Москва, отбелязва ДПА.
 

c