Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Високопоставени германски политици подчертаха ръководната роля на Франция и Германия в ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц и лидерът на консервативната опозиция Фридрих Мерц подчертаха значението на ръководната роля на тандема Франция и Германия в Европейския съюз, предаде ДПА.
В изказване в парламента в Берлин Шолц днес заяви, че разчита на сътрудничеството с Франция за преодоляване на глобалните кризи, които застрашават европейската сигурност и благоденствие.
"[Френският президент] Еманюел Макрон и аз сме се договорили – много, много внимателно – в детайли за това как ще реагираме на възможните политически събития, с които ще се сблъскаме в света", каза канцлерът пред германските депутати.
Шолц посочи, че ръководната роля на Германия и Франция може да бъде особено важна, ако бившият американски президент Доналд Тръмп се върне на поста си след изборите през есента в САЩ.
Тръмп постави под въпрос ангажимента на САЩ към алианса НАТО, както и продължаващата военна подкрепа на САЩ за Украйна – позиции, които предизвикаха опасенията на мнозина европейски лидери, отбелязва ДПА.
"Ако светът стане още по-сложен, например в следствие на възможния резултат от изборите в Съединените щати, тогава Европейският съюз трябва да стане още по-силен. И Франция и Германия трябва да поемат тази задача, за да направят това възможно", заяви Шолц.
Той определи ЕС като "най-силния национален интерес на Германия".
Мерц, лидерът на дясноцентристкия опозиционен блок ХДС/ХСС, изрази като цяло сходно мнение. Той призова Шолц да поеме по-голяма ръководна роля в ЕС заедно с Франция.
Германия трябва да приеме протегнатата ръка на президента Еманюел Макрон и двете страни съвместно да "разработят нови инициативи, които да демонстрират способността на Европа да действа независимо", заяви Мерц.
Той добави, че френско-германското сътрудничество трябва да се съсредоточи и върху по-тясното военно сътрудничество и пътя към обща европейска отбранителна политика, особено на фона на потенциалното завръщане на Тръмп в Белия дом.

c