Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

ВиК Добрич може да кандидатства за до 110 млн. лева за инфраструктура по Програма "Околна среда" 2021-2027

"Водоснабдяване и канализация - Добрич" АД (ВиК) е сред седемте водни дружества, поканени да кандидатстват по процедура BG16FFPR002-1.002 "Изграждане на ВиК инфраструктура за 7 ВиК оператора" по приоритет 1 "Води" по Програма "Околна среда" 2021-2027 г. За това съобщават от Областен информационен център – Добрич (ОИЦ).
Процедурата е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Общият размер на средствата, които могат да бъдат предоставени, е 807 985 000 лева. ВиК Добрич може да кандидаства за финансиране до 110 млн. лева. Другите поканени оператори са ВиК Йовковци (Велико Търново) ВиК Габрово; ВиК Плевен; ВиК София-област; ВиК Търговище и ВиК Хасково, допълват от ОИЦ. 
Основна цел на процедурата е да се осигури изпълнение на нормативно установени задължения на Република България за постигане на пълно съответствие на агломерациите с над 10 000 екв. ж. с изискванията на Директива 91/271/ЕИО и Директива (ЕС) 2020/2184 на Европейския парламент и на Съвета относно качеството на водата, предназначена за консумация от човека (Директива (ЕС) 2020/2184), включително намаляване на загубите на вода по водопреносната мрежа и подобряване качеството на питейната вода. 
Допустими са дейности и разходи за изграждане или реконструкция на съоръжения за пречистване на отпадъчни води, включително осигуряване на вторично и третично пречистване за отстраняване на азот и фосфор от отпадъчните води, изграждане или реконструкция, или подмяна на канализационни мрежи и съоръжения към или от пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ), с цел приоритетно осигуряване на законосъобразно и икономически ефективно функциониране на ВиК системите, изграждане или реконструкция на съоръжения за пречистване на питейни води, изграждане или реконструкция на водоснабдителни мрежи и съоръжения за питейни води, с цел повишаване осигуряване на качество на питейните води и намаляване загубите на вода във водопреносните мрежи и изпълнение на задълженията по Директива (ЕС) 2020/2184, вкл. задължително осигуряване на разходомер в началната и крайната точка на всеки участък, зона или система в обхвата на проекта, закупуване на съоръжения, техника, оборудване, системи за експлоатация и подобряване на ефективността на управлението на изградените активи, в т.ч. и за осигуряване на непрекъснат автоматизиран мониторинг на пречистените отпадъчни води, изграждане и/или реконструкция на съпътстваща техническа инфраструктура.
Максималният размер на Безвъзмездната финансова помощ се определя от включените допустими дейности и оценката на Анализа "Разходи и Ползи" за конкретния проект. Задължително е съфинансирането от страна на кандидата, посочват още от информационния център. Минималният размер на собствения принос на всеки бенефициент за конкретния проект също се определя с Анализ "Разходи и Ползи" за проекта, в който се посочват размерът и източниците на финансиране, осигуряващи собственото участие.  
Максималният срок за изпълнение на проекта е до 60 месеца, но не по-късно от 31 декември 2029 година. Крайния срок за кандидатстване по процедурата е 15 юли 2024 година. 
По-рано през месеца Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. стартира прием на проекти по две процедури за компенсиране на икономическите загуби на операторите в стопанския риболов, вследствие на войната в Украйна.

c