Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Великобритания разреши на инвестиционен фонд от Абу Даби да продаде в. "Дейли телеграф"

Правителството на Великобритания обяви днес, че разрешава на инвестиционния фонд "Ред Бърд Ай Ем Ай" да осъществи "съгласувано прехвърляне", след като компанията, зад която стои Абу Даби, се отказа от предложеното изкупуване на британския в. "Дейли телеграф", предаде Ройтерс.
"Сега ще разреша страните да извършат съгласувано прехвърляне и ще наблюдавам резултата с перспективата да предприема действия според правилата в бъдеще, както постановява законът за предприятията", заяви държавният секретар по въпросите на културата, медиите и спорта на Великобритания Луси Фрейзър.
Междувременно "Ред Бърд" обяви днес, че ще продаде "Дейли телеграф", след като се отказа от придобиването на дясно ориентираната вестникарска група, предаде Ройтерс. Агенцията добави, че намесата на британското правителство е означавала, че сделката "вече не е осъществима".
"Ред Бърд" ефективно пое контрола върху "Дейли телеграф" и списанието "Спектейтър" през декември миналата година, когато изплати дълг на тогавашните собственици от семейство Баркли към британската банка "Лойдс".
На на процедурата по придобиване, която вече бе подложена на дълго разследване, миналия месец беше нанесен удар, когато Великобритания обяви, че ще забрани на други държави да притежават, повлияват или контролират британски вестници. 
"Ред Бърд" днес потвърждава, че възнамерява да се оттегли от предложеното от него придобиване на "Телеграф Медия Груп" и да продължи с продажба", заяви говорител на инвестиционния фонд.
Фондът "Ред Бърд", оглавяван от бившия изпълнителен директор на американския телевизионен канал Си Ен Ен Джеф Зукър, се финансира от шейх Мансур бин Зайед ал Нахаян, член на управляващата фамилия в емирството от ОАЕ Абу Даби и собственик на английския футболен клуб "Манчестър сити", посочва Ройтерс.
 

c