Петък, 10 май 2024

10.05.2024

Последвайте ни

Възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Либия обсъдиха външният министър Николай Милков и посланикът на Либия у нас Абу Бакр Салех

Възстановяването на диалога на най-високо политическо ниво и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Либия във всички области от взаимен интерес обсъдиха служебният министър на външните работи Николай Милков и посланикът на Либия в България Абу Бакр Салех, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си. 
По време на проведена по-рано днес среща във ведомството бяха разискани редица значими за двете страни въпроси, свързани с предприемането на конкретни стъпки за насърчаването на политическия диалог и на сътрудничеството в областта на енергетиката, здравеопазването, образованието и новите технологии.
В контекста на отбелязването на 60-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Либия и България през 2023 г., двете страни се обединиха около необходимостта от осъществяването на цялостен преглед на договорно-правната база и нейната актуализация в унисон с изискванията на съвременните реалности.
Обсъдена бе и темата относно възможностите за възстановяването дейността на българската дипломатическа мисия в Триполи, Либия, което бе квалифицирано като съществена предпоставка за даването на качествено нов импулс на двустранните отношения.
Двустранните отношения между България и Либия
На 30 юни, тази година, се навършват 60 години от установяването на дипломатически отношения между България и Либия. В Триполи е открито българско посолство през 1966 г., а либийско (наричано Народно бюро) в София – през 1978 г., се посочва на страницата на МВнР.
Либия има свое дипломатическо представителство в София на ниво временно управляващ. Заради нестабилната ситуация и рисковете за сигурността на служителите на българското посолство в Триполи, в края на юли 2014 г. кадровият състав на мисията е евакуиран в Тунис. Впоследствие част от състава е освободен, а на друга част е прекратена дългосрочната командировка. В Тунис остава ръководството на мисията, за да наблюдава обстановката в страната. От 1 януари 2018 г. дейността на посолството на България в Либия е временно преустановена поради административни причини. 
Към момента международната общност и България признават като легитимна власт в Либия - правителството на националното съгласие.
Случаят „Бенгази“ (спин-делото срещу българските медици и палестинския лекар Ашраф) оказа крайно негативно влияние върху двустранните отношения. През последните годините обаче либийската страна започна отново да проявява интерес към развитието и в тази връзка възстановяване на контактите и сътрудничеството.
Последните години Либия поддържа отношенията си с България главно на база на натрупания опит в двустранното икономическо сътрудничество, доброто реноме на българските фирми, личните контакти и възможността да демонстрира балансираност във външната си политика, се посочва още на сайта на МВнР.
 

c