Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

ВАС реши: Няма конфликт на интереси при председателя на ОбС Тервел Мария Гочева

Със свое решение от  1 март Върховният административен съд реши, че председателят на Общинския съвет в добруджанския град Тервел Мария Гочева не е нарушила закона. Това съобщи самата тя в профила си в социалната мрежа.

„През 2021 г. в четири поредни месеца ми се искаше предсрочно прекратяване на правомощията като председател на Общински съвет Тервел. Мотиви липсваха, а предложенията не бяха допускани за разглеждане от съвета. Само по себе си това непрекъснато искане на оставка не водеше до постигане на целите, за които сме избрани като общински съветници, а именно – да решаваме въпросите и проблемите на гражданите от община Тервел“, посочва Мария Гочева.

Припомня, че през април 2021 г. е проведена среща с тримата председатели на групи съветници към ОбС – Нико Радев (ГЕРБ), Пламен Желязков (БСП) и Исмет Абил (ДПС), с които са коментирали организационни въпроси, касаещи работата на Общинския съвет, като изчистване на технически грешки; реда за предсрочно прекратяване на правомощия на председателя; кой има право да внася предложения.

„Беше ми възложено да изготвя проект за Изменение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Предложението за изменение на Правилника, което внесох от мое име е повода да бъде подаден сигнал срещу мен до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/, че съм нарушила разпоредбата на чл.58, изречение първо, предложение първо от ЗПКОНПИ, а именно че в качеството ми на лице заемащо висша публична длъжност съм участвала в подготовката на акт в частен интерес“, пояснява още от предисторията Мария Гочева.

През декември 2021г. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) излиза с решение, че установява конфликт на интереси, че Мария Гочева е внесла предложение до Общински съвет Тервел относно Изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет. Наложена й е глоба в размер на 5000 лв.

„Съвсем логично обжалвах постановеното решение на КПКОНПИ пред Административен съд Добрич, който със свое решение ме оневини. Последва и дело на втора инстанция Върховен административен съд, потвърди окончателно решението на съда в Добрич, че не съм работила в мой личен интерес. Няма и глоба. Комисията е осъдена да ми заплати разноските по делото“, посочва Мария Гочева, като подчертава, че е извървяла целия този път с адвокат Милен Янков от Добрич, благодарение на когото е успяла да докаже своята правота.

„В заключение мога да кажа, че клетвата, която съм положила като общински съветник „…във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите” е водеща в моята работа. Изработването на наредби, правилници, актуализиране на стари такива, изготвянето на докладни записки и предложения по водещи въпроси, срещата с жители от общината, представляването на Общински съвет Тервел пред местни, регионални и национални мероприятия и всичко, което е в моите правомощия го изпълнявам съвестно и отговорно“, посочва председателят на Общинския съвет в Тервел.

c