Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Върховният лидер на Иран призова иранците да гласуват на изборите и осъди прозападните политици

Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей  призова за максимална избирателна активност на президентските избори тази седмица, за да се "победи врагът", като осъди политиците, които според него вярват, че всичко добро идва от САЩ, предаде Асошиейтед прес.
Макар и да не назовава конкретни кандидати, коментарите на върховния лидер изглеждаха насочени срещу кандидатурата на единствения реформаторски кандидат в надпреварата - 69-годишния кардиохирург Масуд Пезешкиан. В последните си речи Пезешкиан призова Иран да се върне към ядреното споразумение от 2015 г. и да увеличи контактите си със Запада.
"Този, който има и най-малката съпротива срещу революцията или ислямската система, не е полезен за вас", заяви Хаменей. "Човекът, който е привързан към САЩ и си въобразява, че без благоволението на САЩ не е възможно да се направи и крачка в страната, няма да бъде добър колега за вас."
Коментарите на Хаменей в едночасовата му реч предизвикаха многократни скандирания "Смърт на Америка, смърт на Израел" от шумната тълпа, събрала се да отбележи шиитския празник Курбан байрам. 85-годишният Хаменей призова тълпата да се успокои няколко пъти по време на изказването си.
Изборите в петък се провеждат след хеликоптерната катастрофа през май, при която загина твърдолинейният президент Ебрахим Раиси, протеже на Хаменей. На парламентарните избори по-рано тази година избирателната активност беше рекордно ниска. Гласоподаватели в столицата Техеран, приели да разговарят с АП, изразиха широко разпространена апатия към изборите, на фона на икономика, смазана от западните санкции. През последните години бяха проведени и масови антиправителствени протести, особено след смъртта на Махса Амини през 2022 г. и отказа на жените да носят задължителната забрадка или хиджаб в страната.
Пезешкиан, малко познат на широката общественост, преди да се регистрира за кампанията, привлече много хора по време на предизборните си прояви в Техеран и други големи градове. Той се опитва да възприеме и символите на предишни кампании на популярни реформатори, които се стремят да променят теокрацията в Иран отвътре. Неговият предизборен лозунг "За Иран", призоваващ по-скоро към национализъм, отколкото към религия, отразява предишен предизборен лозунг, използван от бившия президент-реформатор Мохамед Хатами. 
Пезешкиан също така беше сниман със зелени шалове - очевидно опитвайки се да се асоциира с протестите на Зеленото движение от 2009 г., които обхванаха Иран след оспорвания вот и кървавите репресии, при които твърдолинейният Махмуд Ахмадинеджад беше преизбран за президент.
Засега единственият умерен кандидат не е коментирал изявленията на Хаменей. Изглежда, че моментът за тях е бил подбран така, че да дадат на опонентите му аргументи за последния телевизионен дебат преди изборите, който трябваше да се проведе малко след изказването на аятолаха, отбелязва АП.

c