Събота, 26 октомври 2024

26.10.2024

Последвайте ни

Върховният комисар на ООН по правата на човека призова Грузия да оттегли законопроекта за "чуждестранните агенти"

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк поиска днес Грузия да оттегли спорния законопроект, който предизвика големи демонстрации в столицата на страната и безпокойство заради отношението на властите към протестиращите, предаде Ройтерс.
Тюрк призова властите на оттеглят законопроекта и да влязат в диалог с гражданското общество и журналистите, които рискуват да бъдат засегнати от предложения закон, насочен към организации, които получават чуждестранно финансиране. 
"Обезпокоен съм от информацията за ненужно и прекомерно използване на сила от служители на правоприлагащите органи срещу демонстранти и медийни работници в столицата на Грузия Тбилиси тази седмица", каза той.
Законът задължава организациите, които получават от чужбина повече от 20% от финансирането си, да се регистрират като агенти под чуждестранно влияние. Управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" заяви, че той е необходим, за да гарантира прозрачност. 
Основателят на партията Бидзина Иванишвили каза тази седмица, че Грузия трябва да пази суверенитета си от опитите на Запада да й диктува какво да прави.

c