Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Въоръженият алианс на етническите бунтовници в Северен Мианма завзе ключовия град Лаукай, намиращ се на границата с Китай

Алиансът от етнически въоръжени групировки в Североизточен Мианма постигнал една от основните си цели, които си беше поставил при започването на своята офанзива през октомври - да поеме контрола над Лаукай - ключов град на границата с Китай, предаде Асошиейтед прес, като се позова на информации на местни жители и на независими медии.
Според съобщения, които все още не са официално потвърдени от никоя от страните, Алиансът на трите братства - включващ Армията на Националния демократичен съюз на Мианма, Армията за национално освобождение на Таанг и Армията на Аракан - е поел късно вчера контрола над град Лаукай, а силите на военната хунта, управляваща Мианма, са предали оръжията си и им е било позволено да се изтеглят оттам.
Град Лаукай е административен център на полуавтономната зона Коканг в североизточния мианмарски щат Шан, който се намира на границата с Китай. Армията на Националния демократичен съюз на Мианма е военна група, съставена предимно от членове на малцинството в Коканг, които са етнически китайци.
Превземането на Лаукай от алианса на въоръжените групировки е най-голямото от поредицата поражения, които военната хунта на Мианма претърпя от началото на офанзивата, подчертавайки натиска, на който е подложена в борбата си с продемократичните съпротивителни групи и други  групировки на етническите малцинства в цялата страна, отбелязва АП.
Етническите въоръжени групировки се борят за по-голяма автономия от десетилетия, но Мианма продължава да бъде разтървана от конфликт, наподобяващ гражданска война, откакто армията завзе властта през февруари 2021 г. и свали от власт демократично избраното правителство на Аун Сан Су Чжи, предизвиквайки въоръжената съпротива на продемократични сили в цялата страна.
Все още не е ясно дали Алиансът на трите братства ще се опита да разшири офанзивата си извън щата Шан, въпреки че обеща да продължи да се бори срещу  управлението на военната хунта. Армията на Аракан обаче продължава да води сражения и на родна земя в щата Ракхайн в западната част на Мианма.
Ключов момент във вчерашните събития бе предаването на щаба на регионалното военно командване, базиран в Лаукай, който бе под обсада в продължение на месеци. По-голямата част от седемте армейски батальона, за които се смяташе, че са под негов контрол, вече се разпаднаха в боевете през последните няколко седмици. 
Когато Алиансът на трите братства започна офанзивата си, той я представи като битка срещу военното управление и като опит да се освободи от големите организирани престъпни структури в региона, включително от киберизмамите, контролирани от китайски инвеститори в тайно разбирателство с местни мианмарски военачалници, особено в Лаукай. Китай се стреми да изкорени мащабната престъпна индустрия в региона, а през последните седмици десетки хиляди замесени лица бяха репатрирани в Китай. Офанзивата обаче бе широко призната и като усилие на Армията на Националния демократичен съюз на Мианма да си възвърне контрола над полуавтономната зона Коканг, като изтласка от властта съперничеща група от специалния административен регион, подкрепяна от военната хунта, отбелязва АП.
 
 
 

c