Неделя, 21 юли 2024

21.07.2024

Последвайте ни

Вандали заливат с боя паметника на Йовков и стълбите на Литературния музей в Добрич

„Предупреждаваме, че Дом-паметникът се охранява и с видеокамери. Разполагаме със записи на тези, които замърсяват ежедневно стълбите на музея, както и паметника на Йордан Йовков. Ако посегателствата продължат, сме решени да предадем видеозаписите на полицията“, предупредиха от Дом-паметника „Йордан Йовков“ в страницата му във Фейсбук.

Автор на паметника на Йордан Йовков е скулпторът монументалист, роден в Добрич, Йордан Гаврилов.

Дом-паметникът пък е най-големия музей за живота и творчеството на писателя. Открит през 1980 година като кулминация на тържествата по повод 100-годишнината от рождението на певеца на Добруджа. Представителната сграда на дом-паметника е единствената в България, носител на архитектурен Оскар – Архскар, присъден през 1995 година от Съюза на архитектите.  

Дом-паметникът е и един от Стоте национални туристически обекта. В него се съхраняват общо над 26 000 културни ценности и експонати, пазещи частици от живота и творчеството на белетриста и на други творци, свързани с Добруджа, като поетесата Дора Габе, актрисата Адриана Будевска, балетмайстора Анастас Петров и др. 

 

c