Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

В Центъра по трансфузионна хематология на Военна болница отбелязват 30 години от създаването му

В Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА) отбелязват 30 години от създаването му. Това съобщиха от ВМА. Вече три десетилетия неговата мисия е да бъде в помощ на клиниките на лечебното заведение, да работи за развитие на трансфузионната система и безвъзмездното кръводаряване в България.
Военният кръвен център е създаден през 1993 г. под ръководството на доц. Андрей Андреев. В последните 10 години в Центъра са отчетени 64 011 кръводарявания, от които 32 006 са от военнослужещи и цивилни служители във военните формирования.
Като труден момент настоящият началник на Центъра проф. Румен Попов посочва 2007 г., когато армията става кадрова и настъпва огромен срив на кръводаряването. Беше изключително трудно, започнахме активна работа с лекарите от военните формирования и така успяхме да убедим кадровите военнослужещи, че една от мисиите им е именно кръводаряването, казва проф. Попов. По думите му някои от военнослужещите вече имат по 15 и повече кръводарявания. Друг тежък период е по време на пандемията от COVID-19, посочва още той и допълва, че и тогава военномедицинските мобилни екипи за кръводаряване не спират работа и успяват да запазят възходящата тенденция. В началото на пандемията, когато основно средство за лечение на болните бе реконвалесцентната плазма, трябваше да реагираме много бързо, добавя той. Не познавахме самата методика за нейната подготовка и се наложи да пътуваме до Италия с колеги инфекционисти, където ни обучиха, припомня проф. Попов. По думите му така успяват да помогнат на много пациенти във ВМА и в други болници, тъй като месеци наред единствено във ВМА може да се дарява плазма.
Друг силно емоционален момент в историята на кръвния център е началото на чернодробната трансплантология във ВМА. По време на първата такава интервенция прекарах цяла нощ с екипа в операционната зала и видях трудности, с които колегите се сблъскаха, хирурзите се сменяха по време на интервенцията, тъй като трансплантацията продължава цяла нощ, казва още той.
Помагаме на болници от цялата страна и ще продължим да го правим и занапред, допълва проф. Попов и изразява гордостта си от своите колеги.
До няколко дни ще приключи ремонтът на кръвния център на ВМА, с който напълно се обновяват битовите условия апаратурата.
Ежегодно във ВМА се организират акции по безвъзмездно кръводаряване, в които могат да се включат и цивилни граждани. Кръводарителят дарява около 450 милилитра кръв. Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са стерилни и са за еднократна употреба. Кръводарителите получават два дни платен отпуск и подкрепителна закуска.

c