Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

В Търговище обявиха 11-о издание на националния конкурс с международно участие „България в картини и слово 2024“

В Търговище обявиха 11-о издание на националния конкурс с международно участие „България в картини и слово 2024“. Конкурсът е за литературно творчество, рисунка, мултимедийна презентация и видеоклип, съобщиха организаторите от Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс (ЦПЛР-ОДК). 
Традиционно целите на проявата са да се провокират творческия потенциал, заниманията по интереси, положителното мислене и родолюбивите нагласи у младите хора. Заедно с това конкурсът предоставя възможност за изява и развитие таланта на учениците, стимулира и насърчава създаването на литературни и художествени произведения от подрастващите, чрез които да изразяват своето отношение към културни, исторически и природни забележителности. Сред задачите е още да бъдат създадени творби, споделящи лични ценности, спомени от преживяно, събития от миналото и съвремието на България, както и да се мотивират участниците за популяризиране на обекти и събития от региона, в който живеят.
Според регламента, обявен от ЦПЛР-ОДК, критериите за участие в различните направления са различни и могат да бъдат открити на сайта на институцията.  В раздел „Литературно творчество“ класирането ще бъде в три възрастови групи. Всеки автор може да участва с най-много две творби. 
В направление „Рисунка“ могат да участват деца от предучилищна възраст и ученици от I до ХІІ клас. Всеки автор може да участва с най-много две творби. Творбите трябва да са озаглавени и изпълнени с техника по избор – акварел, темперни бои, пастели, графика, флумастер, молив, туш и пр. Формат - 35/50 см. Изпратените творби няма да се връщат, обясниха организаторите от институцията. 
В направление „Мултимедийна презентация или видеоклип“ могат да се включат ученици от ІІІ до ХІІ клас, разпределени в три възрастови групи. Дигиталните материали могат да бъдат създадени индивидуално или колективно – в екип с до трима участници.
Крайният срок за изпращане на творбите е до 29 март. От ЦПЛР-ОДК в областния град допълват, че обявяване на резултатите ще е на 29 април 2024г. на сайта на центъра.  Тържественото награждаване на участниците в конкурса е предвидено за 17 май 2024 година в Търговище, като събитието е част от културната програма на Община Търговище.
Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за 2023/2024 учебна година на МОН.

c