Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

В Силистренско задържаха чужденец с хуманитарен статут за шофиране след употреба на дрога

Неправоспособен водач на МПС, под въздействие на дрога, е засечен да управлява лек автомобил в Силистренско с регистрационни табели, издадени за друго МПС, съобщават от Областната дирекция на МВР.
Мъжът, който е временно пребиваващ чуждестранен гражданин с хуманитарен статут, бил спрян от пътни полицаи вчера, около 12:10 часа, в село Калипетрово. Проверката показала, че не притежава свидетелство за управление на МПС, а регистрационните табели на колата му съответстват на друг автомобил. Драг тестът отчел, че шофира под въздействие на амфетамин, а в колата му били открити 1.6 грама от същата дрога. 
Той е дал кръвна проба, задържан е за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.
Също вчера е задържан 33-годишен мъж, управлявал лек автомобил под въздействие на алкохол и дрога. Той бил спрян за проверка по пътя между Силистра и село Калипетрово. Тестът с дрегер отчел 1.40 промила алкохолно съдържание в издишания от него въздух, а техническото средство за употреба на наркотици дало положителен резултат за канабис.
Мъжът е дал кръвна проба за химичен анализ, задържан е за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.
По данни на Областната дирекция на МВР в Силистра през миналата година в Силистренско са съставени 226 акта за установяване на административно нарушение срещу водачи, употребили алкохол, 123 от тях са за концентрация под 1,2 промила, а 103 - за концентрация над 1,2 промила. Съставени са и 75 акта на водачи, употребили наркотични вещества.

c