Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

В Шабла отново ще има конни надбягвания в памет на баща и син Карамилеви

На 19 август Община Шабла и приятели на конните надбягвания организират турнир в памет на Панайот и Константин Карамилеви. Състезание ще бъде с коне от чистокръвна английска порода и ще стартира в 10:30 часа на хиподрума срещу стария Морски клуб на Шабла, в посока с. Тюленово.

Панайот Карамилев е легенда в конния спорт, родом от Шабла и е най-титулуваният спортист на морския град. През 1963 година той печели първото чистокръвно дерби в България с кобилата Махита. Панайот си отиде от този свят през 2021 година на 86 години, като остава завинаги най-дългогодишният активен състезател, участвал в турнири до своята 65-а годишнина. 19 пъти е бил републикански шампион, бил е и треньор на националния отбор в дисциплината „стипълчейз“. Неговият син Константин, който също вече не е между живите, тръгва по стъпките на баща си и през 1986 година става кандидат-майстор на спорта.

Миналата година през октомври в Шабла се проведе първият турнир, посветен на паметта на Карамилеви. Много жители и гости на Шабла уважиха състезанието, сред които бяха внуците на Панайот и синове на Константин – Преслав и Боян, техни роднини, приятели.

c