Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

В Полша се разрази юридическа битка около бивш министър националист

В Полша се разрази юридическа битка около бившия вътрешен министър Мариуш Камински, предаде Франс прес.
Камински, който е представител на управлявалата до неотдавна националистическа партия "Право и справедливост", бе лишен от депутатския мандат с решение на председателя на долната камара на полския парламент. Решението бе взето, след като той бе осъден през декември на две години затвор за превишаване на служебни задължения през 2007 година, когато е председател на Централната антикорупционна служба.
Решението за лишаване на Камински от депутатски мандат бе отменено вчера от Колегията за извънреден контрол и публични въпроси на Върховния съд - съдебна инстанция, която Съдът на Европейския съюз определи като нелегитимна. През декември Съдът на Европейския съюз постанови, че колегията не е "орган, който има качеството на независим и безпристрастен съд", тъй като се състои от съдии, които са били назначени "в явно нарушение на основополагащи национални правила".
Колегията за извънреден контрол и публични въпроси на Върховния съд заяви вчера, че анулира решението на председателя на долната камара на парламента, като базира решението си на помилване на Камински от президента Анджей Дуда през 2015 г.
Въпросното помилване бе поставено под въпрос от Върховния съд въпреки решения на Конституционния съд.
Вчерашното решение на Колегията за извънреден контрол и публични въпроси на Върховния съд бе разкритикувано от повечето полски юристи, от множество експерти и от управляващата проевропейска коалиция.
Казусът се усложнява още повече от факта, че друга колегия на Върховния съд се очаква да се произнесе на 10 януари по въпроса с прекратяването на депутатския мандат на Камински.
Новият правосъден министър Адам Боднар заяви, че "от гледна точка на наказателното право" няма причина Камински да не отиде в затвора.
Според Боднар "юридическият хаос" в този казус, както и в цялата съдебна система на Полша, е плод на реформите на "Право и справедливост", започнали през 2017 г. и възприемани от Европейския съюз като посегателство срещу правовата държава.

c